fbpx

EDITA ĐAPO: Fahrina ministrica za uhljebljivanje SBB “Elite”

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Naš portal je došao u posjed otvorenog pisma koje ukazuje na frapantne informacije, vezane za (ne)rad Radončićeve ministrice Edite Đapo. Pismo je odaslano na adrese: Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, Ombdusmen za ljudska prava BiH, Vlada FBiH, Federalno ministarstvo pravosuđa (Federalna upravna inspekcija), SIPA BiH, Tužiteljstvo KS, Predsjedništvo BiH, FENA, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Iako je pismo upućeno još u siječnju 2018.g., izgleda da kriminal i nepotizam koji je lako dokaziv, nikoga ne tangira. A trebalo bi, itekako.

SAMO NEKI OD PRIMJERA SAMOVOLJE I NEZAKONITOSTI RADONČIĆEVE MINISTRICE

U kabinetu “Tornjakove” turističke ministrice, kroz Ugovor o djelu na savjetničku poziciju imenovana je Sehada Kolenović. Činjenica da je Kolenovićka samo jedna u nizu preletača iz SDA u “političku deponiju” zvanu SBB, njezina je osobna stvar. Ali koliko je pismena ministrica govori činjenica da zakon u FBiH uopće ne poznaje poziciju savjetnika kroz Ugovor o djelu, već isključivo kroz Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH. I više je nego jasno da je i Kolenovićka, kao i sama ministrica, tu samo (fu)turistički. I ne samo to, drugarica Kolenović ima i privilegiju da na posao dolazi i odlazi kad poželi (ne dolazi nikad prije 10:00 a niti ne zna da je radno vrijeme do 16:00), a po nju dolazi službeno vozilo ministarstva. Sasvim “slučajno “, vozač zadužen za ministricu iz sjene je vozač koji je također uposlen Ugovorom o djelu, Ismir Bajramović. Treba li uopće spominjati da se radi o članu Radončićeve “boljobudućnosne” stranke?!

Osim što se bahati, Kolenovićka je bez ikakvih ovlasti preuzela sve bitnije poslove u Đapičkinom ministarstvu i skupa sa njom na najgrublji način omalovažava, diskriminira i vrijeđa dugogodišnje uposlenike. Pri tome ne birajući riječnik kojega se ne bi posramili niti na Čevljanskoj koridi.

Ako Kolenovićka i Đapička imaju obraza dugogodišnjim, stručnim, časnim i poštenim djelatnicima ministarstva prijetiti riječima “svima ćemo vam dati otkaz”, e onda su osim što su bahate i jako intelektualno potkapacitirane.

Naime, postoji puno predradnji prije nego što državni službenik ili namještenik dobije otkaz. One za svog mandata to definitivno neće upamtiti.

KOGA JE SVE I KOGA ĆE TEK ĐAPIČKA UHLJEBITI

Od dolaska na dužnost ministrice, u ministarstvu na čijem je čelu dotična gospođa (ili gospođica, sasvim svejedno), do sada je uposlila svoje stranačke kolege, mahom one koji imaju više zubi u glavi nego što su na izborima dobili glasova. Navesti ćemo neke koji su navedeni u Otvorenom pismu:

-Senada Kolenović, o njoj smo naveli najbitnije stvari,

-Admir Karović, donedavno predsjednik mladeži OO SBB stari Grad,

-Selma Crnovšanin, omladinka SBB,

-Edin Lukovac, sin vozača najpoznatijeg Crnogorca u BiH i bivšeg supruga vlasnice Avaza,

-Mirsad Ibrović, u tijeku je procedura imenovanja na dužnost pomoćnika ministrice za implementaciju strukturnih projekata. Ibrović je, opet slučajno, OO SBB Novi Grad,

NAMJERNI PROPUSTI GOSPOĐE MINISTARKE

Već spomenuti Mirsad Ibrović je dipl. ing. kemije pa je nejasno kakve veze ili kakva znanja posjeduje iz oblasti sektora na čije čelo treba doći, pogotovo jer se radi o najbitnijem sektoru u cijelom ministarstvu!? Jedino što gospodu zanima, očito i isključivo je novac od infrastrukturnih projekata. Bitno je pripomenuti i da postoje saznanja da je Ibrović u stalnom radnom odnosu u tvrtki “JUB boje”, zastupstvo za BiH. Ako je informacija točna, slučajna ministrica i njezina sjenka Kolenovićka znaju ali prešućuju, da Ibrović u ministarstvu radi na Ugovoru o djelu u Sektoru za okolišne dozvole i da ima osmosatno radno vrijeme. Kao takav očito ne podliježe niti zakonima fizike, jer u isto vrijeme boravi na dva različita radna mjesta?!

MINISTARSTVO ZA UHLJEBE I NOVOKOMPONIRANE VIZIONARE

Radončićeva ministrica je, nakon što su ona i Kolenovićka svojevoljno i bez ikakvih konzultacija sa stručnim osobama u ministarstvu, bez znanja sindikata, na sjednicu Vlade FBiH dostavila novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, a na jednoj od sjednica Vlade FBiH je i usvojen.

Na pravilniku su radile osobe skromnog ili nikakvog radnog iskustva, znanja i sluha za suradnju s uposlenicima koji rade dugi niz godina, Dunja Petrušić i Admir Karović. To je samo još jedan od dokaza bahatosti, megalomanije i nepotizma u ministarstvu kojeg vodi Radončićev kadar.

Neosporno je da se kadrovi deponije političkih stranaka koja se još naziva i SBB, ponašaju kao i njihov šef. Slava i vlast pod svaku cijenu. Tako je u pripremi javni natječaj za popunu radnih mjesta u ministarstvu kojim šefuje dvojac Đapo/Kolenović, a na pomoćnička mjesta dolaze sadašnji savjetnici. Na čelo Sektora za implementaciju projekata Merima Vele a Sektor turizma dolazi Azra Džigal. Obje kadar SBB, bezbeli.

Zna li ministrica za pojam “mjera” ili “obraz”-ne znamo. Ali očito je da ima veliki problem sa rasuđivanjem jer preprozirno vrijeđa sve ljude zdravog razuma. Za”Utemeljitelja” se zna da ima problema s paranojom, ali i ministrica očito ima neki problem. Neznanje, nebriga, problemi sa psihom, alkoholom, opijatima (?!),…, to će pokazati vrijeme. Pogotovo nakon izbora na kojima “boljebudućnosna” stranka definitivno neće proći toliko dobro kako snije otvorenih očiju!

Ministrica koja se stalno hvali da se školovala u Japanu, valjda zna da bi zbog ovakvih stvari u Japanu, i najobičniji činovnik počinio “harakiri”, a ne se još bahatio i omalovažavao ljude oko sebe. Ali nije ovo Japan, zato se ministrica i vratila iz Japana jer se radi o uređenoj državi u kojoj je čast na prvom mjestu.

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI