fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EKSKLUZIVNO: Ibro, dirka (politički) i naš!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nedavno je na nekim portalima objavljeno da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu protiv Ibrahima Tirka, donedavnog „vladara“ federalnih inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove ili kako su ga već prozvali „inspektorski kadija u Sarajevu i Federaciji BiH“.

Kako saznajemo, istraga je po više kaznenih prijava koje su podnesene u tijeku 2014. i 2015.godine od strane federalnih inspektora Alzire Hota i Azema Mujan, ne samo protiv Tirka već i uposlenika Federalne uprave za inspekcijske poslove koji su označeni kao osobe koje su se s njim udružili radi činjenja nezakonitih radnji (Nikola Mlakić, Amir Babić, Muhamed Pašukanović, Jagoda Sarić, Muhamed Hodzić, Adisa Družić….).

U kaznenim prijavama Tirak je “povezan” s direktorom Županijske uprave za inspekcijske poslove Besimom Durakovićem, protiv kojeg je već podignua optužnica od strane tuzlanskog tužiteljstva .

Interesantno je da je Nikšićeva Vada zaprimila na desetine disciplinskih prijava protiv Tirka u kojima su navedene radnje koje su predmet kaznenih prijava i da iste nikad nisu razmatrane, a podnesene su i od drugih uposlenika, Udruženja građana Zenica, Sindikalne organizacije Federalne uprave za inspekcijske poslove. Tirak je u prosincu 2015.godine “preko noći” razriješen dužnosti ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove radi navodnog odlaska u mirovinu u koju je trebao otići tek u desetom mjesecu ove godine. Naravno, Fadila Novalića kao i Nikšića to uopće ne zanima, razlozi su svima jasni.

tirak-obavijest27062016tirak-dokument270620160

Prijevremenom “Odlasku u mirovinu” predhodilo je razmatranje prijava na Tirkove nezakonite radnje i prekoračenja i zloporabu službenih ovlasti u Komsiiji za sigurnost Parlamenta FBiH koje pitanje je inicirao poslanik Ljuban Herceg.

Istražne radnje tužiteljstva, izgleda da su imale velikog uticaja u Federalnoj upravi za inspekcisjke poslove. Naime, iako je Tirak „fizički „ otišao iz Uprave za inspekcijske poslove, nisu otišli njegovi poslušnici ili što bi se „pravničkim” jezikom reklo saučesnici, koji i dalje ne miruju.

Naime, saznajemo da je „slučajno“ došlo do uništavanja kompletne financijske elektronske baze podataka u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove početkom ove godine o čemu su također nadležni organi blagovremeno informirani jer se očito radi o pokušaju prikrivanja nedopuštenih radnji od strane uposlenika koji su s njim i sudjelovali u svemu. Izgleda da će ovdje važiti ona starinska „Nije problem što se kockao, već što se vadio“.

Kako nije problem otkriti tko je zadužen u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za održavanje računalnog sustava, tužiteljstvu ne bi trebao problem tu osobu povezati s uništavanjem baze podataka. I ne samo jednu osobu.

Ovih dana je u Federalnu upravu za iinspekcisjke poslove stigao poziv iz Tužiteljstva KS za preko 20 uposlenika radi davanja iskaza u kaznenoj istrazi koja je pokrenuta protiv Tirka. Biti će zanimljivo pratiti ovaj “slučaj”, posebice što je u takve radnje uključen jedan broj uposlenika Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Zanimljivo je da su se federalni inspektori za socijalnu i dječiju zaštitu Mujan Azem i Alzira Hota, koji su i podnijeli kaznene prijave i koji su nezakonito “prebačeni” u Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u listopadu 2014.godine, jer se Tirak po svaku cijenu želio riješiti inspektora koji mu nisu odani i koji su ukazivali na njegove nezakonite radnje, dana 20.06.2016.godine „vraćaju“ na rad u Federalnu upravu za inspekcijske poslove po osnovu Odluke Vlade FBiH i to na pozicije federalnih tržišnih inspektora kako je to trebalo biti riješeno i u rujnu 2014.godine obzirom na odredbe novog Zakona o inspekcijama FBIH.

Naime, po tom zakonu svi inspektori koji se na dan stupanja na snagu zakona zateknu na radu u Federalnoj upravi zadržavaju taj status. Svi inspektori su i zadržali taj status , osim inspektora Mujana i Hote.

Time će se samo djelimično otkloniti šteta koja je prouzročena bahatim Tirkovim rukovođenjem Federalnom upravom za inspekcijske poslove, koje rukovođenje i nezakonito postupanje je imalo za posljedicu i pokretanje više sudskih postupaka kod Općinskog suda Sarajevo.

Pravda jeste spora, ali je i dostižna. A Tirak u mirovini izgleda da neće biti miran. Isto kao niti Tirkovi jarani (po čemu, zna se), Bekan Fehim a izgleda i trenutni ministar Vesko Drljača, kojima nikako nije odgovaralo da inspektori vrše nadzor nad Ustanovama iz djelokruga socijalne zaštite, koji su u sklopu Ministarstva rada i socijalne politike. Zašto? Vjerojatno zbog „transparentnosti i poštenja“ u istim.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});