fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EKSKLUZIVNO: Laž je da nema novca za braniteljski dodatak – evo i zašto!

Autor: Danijel Ivanković

MOSTAR - Potaknuti ovotjednim zbivanjima vezanim za usuglašavanje novog Zakona o pravima demobiliziranih branitelja, odlučili smi ukazati na laži i obmane kojima se služi Federalno ministarstvo za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata.

Notorna je neistina da nema novca, kojim bi se ispravila dvodesetljetna nepravda koja se nanosi braniteljskoj populaciji u FBiH. Malo je poznato, a moguće da niti ministar Bukvarević nije upoznat s činjenicom, da je temeljem Članka 94. Zakona o MIO/PIO, do sada umirovljeno više od 130.000 osoba. Sve te osobe su umirovljene na temelju spomenutog članka zakona, u kojem je jedan od uvjeta i “sudjelovanje u Domovinskom ratu”.

Na osobe umirovljene na ovaj način, mjesečno se izdvaja iznos veći nego za SVE ostale vojne korisnike mirovina. I Ustavni sud u jednoj od svojih Presuda je eksplicitno naveo da “reviziji prava moraju biti podložni svi korisnici bilo kojeg prava, a koji se tiče sudjeovanja u ratu”! Naravno, već pune tri godine ovaj podatak se svjesno prešućuje a ljudima koji nemaju nikakva primanja, mažu oči tobožnjom besparicom.

Analize koje su rađene u više navrata, jasno i nedvosmisleno dokazuju da između 50 i 60% osoba uvedenih u pravo temeljem Članka 94. Zakona o MIO/PIO, nisu u ratu proveli niti jedan jedini dan. Radi se mahom o glasačkoj mašineriji SDA i HDZ-a, rodbini političara sa svih razina vlasti u BiH.

U posjedu smo popisa svih korisnika umirovljenih po Članku 94. Zakonu o MIO/PIO, a vrlo bitno za pripomenuti je i kako se broj umirovljenika po istom članku, u prosjeku povećava za otprilike 5.000 osoba godišnje. Da pojednostavimo, tetki nekog političara nedostaje osam godina za mirovinu, političar koristeći svoj utjecaj dragoj tetki ishoduje potvrdu da je četiri godine bila pripadnik HVO-a ili ABiH, te na taj način ista dobije potrebitih osam godina staža i ide u mirovinu. Bez da se brine hoće li kada biti revidirana, iako je Ustavni sud bio decidan.

Čitajući popis ostali smo frapirani, jer na istom se nalaze naši susjedi, susjede, ljudi koji su rat proveli u inozemstvu, skrivali se i eskivirali vojnu obvezu,…! Samo usporediti uvjerenja o pripadnosti sa službenom vojnom evidencijom, i na mjesečnoj razini se može doći do ušteda od najmanje 6.000.000 KM. A sa tim novcem se braniteljima koji nemaju nikakva primanja, može za početak osigurati kakva takva sigurnost.

Nije nebitno spomenuti još jednu činjenicu koje Federalno ministarstvo branitelja svjesno prešućuje a to je neoboriva činjenica, da NITI JEDAN pripadnik MUP-a u FBiH nije prošao niti prvu fazu revizije. Zašto? To je pitanje za ministarstvo i vladajuće oligarhije.

Dakle, novac nije u pitanju kada treba zbrinuti glasačku mašineriju bešćutnih i na ljudske sudbine davno otupljelih političara. A kad na neki način treba zbrinuti ljude koji su doista cijeli rat proveli po rovovima, onda se poziva na nedostatak novca.

Uskoro ćemo objaviti popis korisnika mirovina koji su pravo na mirovinu stekli temeljem Članka 94. Zakona o MIO/PIO.

I do sada su internet portalima kružili popisi branitelja koji su ostvarili prava kroz neke od naknada, ali tek ovo će biti tragikomedija.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});