fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ESAD DURAKOVIĆ: Zapad je bio inicijator kaosa među muslimanima!?

Autor: Vijesti.ba

MOSTAR - Nova knjiga akademika prof.dr. Esada Durakovića “Međumuslimanski ratovi danas: krivo shvaćanje islama“, objavljena u izdanju sarajevske Tugre, promovirana je sinoć u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Mostaru.

Na vrlo zanimljiv, čitalački razumljiv i prijemčiv način, knjiga se bavi fundamentalnim pitanjima položaja muslimana danas u svijetu, te shvaćanja i tumačenja islama.

Prema riječima profesora Durakovića, muslimanski svijet danas je u krizi koja se čini sudbinskom. Nakon pada komunizma, smatra on, Zapad je usmjerio svoju ideološku oštricu, ali i svoje ratničke potencijale protiv islama i muslimanskog svijeta kao glavnog i globalnog neprijatelja.

“U tome je postigao ekstremno negativne rezultate: muslimanski svijet je postao stratište, a islam glavna ideološka meta”, navodi prof. dr. Duraković u uvodu knjige.

Nesumnjivo je da je Zapad, zbog svojih sebičnih interesa, bio inicijator haosa koji je zahvatio zemlje i regije sa muslimanskom populacijom, smatra Duraković: „Stranci su bili ti koji su ‘oslobodili’ te unutrašnje sile razdora i haosa, a onda otišli, dok se muslimani međusobno uništavaju u neshvatljivom poimanju povoda i razloga: ‘pucaju jedni na druge u ime i u slavu jednog te istog Boga’. U kolopletu današnjih trvenja u muslimanskom svijetu, punih paradoksa i apsurda, sve do ludila koji vlada takvim situacijama, nema nikakve sumnje da su neki ljudi odlučili da se bave onim što je – Božije. Dakle, idu dotle da preuzimaju Božije ingerencije.”

No, okrivljavanjem samo i isključivo Zapada, dodaje Duraković, pravi se velika greška jer se tako prikrivaju slabosti samih muslimana, a upravo te slabosti danas generiraju kataklizmičke ratove u muslimanskom svijetu.

„Stoga vjerujem da muslimani moraju promijeniti odnos prema sebi, prema svome stanju, čak prema vlastitoj „muslimanskoj svijesti“, a to znači – moraju temeljito preispitati svoje razumijevanje islama. U tome je osnovni problem toga svijeta, i u tome jeste mogućnost da se odupru sveopćoj destrukciji”.

Duraković ističe kako je za muslimane danas od ključne važnosti da svoj fokus u osmatranju posvemašnje krize pomjere od traženja krivaca samo na Zapadu, ka onim dubokim bunarima otrova i mržnje među samim muslimanima, a kojima se uništavaju svi zajedno, prikazujući islam – istovremeno i dramatično pogrešno – kao vjeru užasa i nasilja, kako međusobno tako i prema drugima. Sve je to posljedica pogrešnog razumijevanja islama, smatra prof. dr. Esad Duraković.

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});