fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Europa glasala protiv Orbana, HDZ-ovci ga podržali

Autor: Index.hr

BRUXELLES - Europski parlament je danas ogromnom većinom glasova opalio veliki šamar mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj politici koja u pitanje dovodi temeljne europske vrijednosti.

Za izvještaj u kojemu se detaljno opisuje kako Mađarska krši europske vrijednosti i pravila glasalo je 448 europarlamentaraca, dok je protiv bilo njih 197. Suzdržanih je bilo 48 europarlamentaraca.

Mađarima se oduzima pravo glasa u EU?

To znači da su dvije trećine zastupnika u Europskom parlamentu zaključili da Orbanova vlast ne poštuje Europske vrijednosti, a time je otvoren i put za pokretanje procedure koja bi mogla rezultirati time da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u europskim institucijama.

Ovakav uvjerljiv rezultat glasanja pokazuje da su protiv Orbana i njegove samovolje glasali i brojni zastupnici Europske pučke stranke (EPP), čiji je član i Orbanova stranka Fidesz. Stoga je moguće da je ovo i početak isključenja ili protestnog odlaska Fidesza iz EPP-a.

13 točaka protiv Orbanove antieuropske politike

Izvještaj u kojem se u 13 točaka navode brojna kršenja temeljnih europskih vrijednosti i pravila od strane mađarskih vlasti sastavila je zastupnica Zelenih iz Nizozemske Judith Sargentini, a podržao i Manfred Weber, lider frakcije EPP-a u Europskom parlamentu te nedavno predstavljeni potencijalni kandidat za budućeg predsjednika Europske komisije. U izvještaju se navodi kako ponašanje Orbanove vlasti predstavlja “sistemsku prijetnju europskim vrijednostima”, te se pledira da se protiv Mađarske pokrene procedura po članku 7 Europskog ugovora, po kojoj joj se može oduzeti pravo glasa u europskim institucijama.

Među konkretnim zamjerkama navodi se ograničavanje slobode medija, progon nevladinih udruga, izbacivanje Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte i još brojni drugi primjeri, među kojima je i općeraširena korupcija i klijentelizam u mađarskim državnim institucijama.

Da će frakcije Zelenih, liberala i socijaldemokrata podržati izvještaj bilo je unaprijed očekivano, no sve do današnjeg glasanja je bilo nejasno kako će se postaviti eurozastupnici EPP-a.

HDZ-ovci podržali Orbana

Oni su jučer pokušali nagovoriti Orbana na kompromis, te popuštanje oko nekih ključnih kritika u izvještaju, no on se uopće nije htio baviti konkretnim točkama nego je pričao o tisućljetnoj povijesti Mađarske. Nakon toga je Weber poručio frakciji EPP-a da o ovoj temi glasaju po svojoj savjesti, a većina se onda odlučila glasati protiv Orbana i njegove autoritarne vlasti u Mađarskoj koja je kroz godine narušila niz temeljnih demokratskih sloboda i prava.

Zastupnici HDZ-a i njima pridružena Marijana Petir, koji su također članovi Europske pučke stranke, glasali su pak protiv većine svoje frakcije i većine u Europskom parlamentu, dakle protiv izvještaja, a time u korist Orbana i njegove neliberalne demokracije.

 

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});