fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Europska komisija odgovore na dodatna pitanja očekuje do početka listopada

Autor: Fena

BRUXELLES - Priprema odgovora na dodatna pitanja Europske komisije odvija se istom procedurom kao i u slučaju Upitnika. Cjelovite odgovore BiH činit će doprinosi nadležnih institucija na svim nivoima vlasti - kazala je za Fenu portparol Direkcije za europske integracije Marina Kavaz-Siručić.

Prema njenim riječima, institucije sa svih nivoa vlasti su već unijele doprinose u informacioni sistem napravljen da podrži ovaj zadatak i olakša razmjenu pisanog materijala između velikog broja učesnika u ovom poslu.

– Predsjedavajući i zamjenici radnih grupa u sistemu koordinacije sada analiziraju, doprinose i pripremaju radne verzije odgovora BiH na dodatna pitanja Europske komisije, o kojima će se pripadajuće radne grupe izjašnjavati – navodi Kavaz-Siručić.

Nakon što radne grupe okončaju svoj dio posla, slijedi verifikacija odgovora, razmatranje eventualno nefinaliziranih odgovora u forumu Komisije za europske integracije, prijevod, verifikacija prijevoda, potvrda Vijeća ministara BiH i u konačnici dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Evropskoj komisiji.

Kavaz-Siručić napominje da je Europska komisija u metodološkim napomenama, uz dodatna pitanja, kazala da bi cijenila da odgovore dobije u roku od tri mjeseca, što je kraj rujna , odnosno početak listopada.

– Nesporno je da institucije imaju prethodno iskustvo u odgovaranju na Upitnik, da je cjelokupan sistem uhodan i da je ovaj posao realno moguće uraditi u tromjesječju. No, na pitanje hoće li takva dinamika biti i realizirana, niko ne može dati pouzdan odgovor. Kao i tada, i sada je od rokova mnogo važniji sadržaj odgovora – zaključila je Kavaz-Siručić.

Europska komisija je 20. lipnja  proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kako je tada saopćeno iz Direkcije za europske integracije, dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji .

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Europska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)…

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatiraju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Podsjećanja radi, europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je početkom prosinca  2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Europske komisije, koji je sadržavao 3.242 pitanja grupirana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Europske unije.

Odgovori Bosne i Hercegovine na Upitnik uručeni su predstavnicima Evropske komisije 28. veljače  ove godine na svečanoj ceremoniji u Sarajevu.

Upitnik je instrument kojim se Europska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovori na pitanja iz Upitnika su jedan od izvora informacija koje će Europska komisija u tome koristiti.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});