fbpx

Europski parlament oduzima pravo glasa Mađarskoj

Autor: Dnevno.ba

STRASBOURG - Europski zastupnici raspravljat će danas o izvještaju o Mađarskoj i mogućem pokretanju članka 7. Ugovora o EU.

U ekstremnom slučaju, ovaj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši europske vrijednosti, prenosi Hina.

Europarlamentarci su u utorak na plenarnoj sjednici raspravljali o izvještaju o stanju u Mađarskoj koje je podijelilo zastupničke klubove u Europskom parlamentu, ali i Europsku narodnu stranku (EPP) kojoj pripada Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Europski parlament je u Strasbourgu raspravljao o izvještaju o stanju u Mađarskoj Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da “u skladu s članom 7. stavom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija”.

– Europski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu – rekao je čelnik narodnjaka Manfred Weber.

Udo Bullmann, koji je govorio ispred bloka socijaldemokratskih zastupnika, Orbanovu je vlast nazvao najkorumpiranijom u Europskoj uniji, te pozvao narodnjake da se jasno odrede spram politike mađarskog čelnika.

Predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Guy Verhofstadt, kritizirao je u raspravi Orbana i stanje u Mađarskoj. Rekao je da ovakva Mađarska ne bi mogla postati članica Europske unije te je optužio Orbana da je protiv europskog projekta.

– Narodne stranke možda plešu na muziku socijalista i liberala. Nadam se da to u budućnosti neće biti tako, nego da ćemo moći ići svojim putem – ocijenio je mađarski premijer Viktor Orban.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je, u direktnoj raspravi s Orbanom, rekao da Mađarska ne može ignorirati ili kršiti propise koje su potpisali pristupom Europskoj Uniji.

– Komisija štiti ugovore, a ugovori su potpisani i temelj su našeg rada – rekao je Timmermans.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI