fbpx

Fadil Novalić dva puta izigrao djecu s autizmom?!

Autor: Avaz.ba

SARAJEVO - Amandman na rebalans budžeta Federacije, kojim je traženo 200.000 maraka za nastavak prijeko potrebnog predškolskog obrazovanja djece s autizmom, koje provodi Udruženje EDUS u Županiji Sarajevo, povučen je, jer je premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao da su iz tekuće rezerve već izdvojili 150.000 KM i da je taj problem riješen. No, ispostavilo se da nije.

Izrečena laž

„Premijer nije održao obećanje i prevario me je pred sazivom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH“ –  kazao je Dževad Adžem, zastupnik Demokratske fronte (DF).

On je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma u utorak, prilikom usvajanja rebalansa budžeta, uložio pa povukao ovaj amandman, jer je premijer javno odgovorio da je iz tekuće rezerve već prebacio 150.000 KM.

„Poslije sam u organizaciji EDUS dobio informaciju da je novac o kojem je govorio Novalić, prebačen u Tuzlu, a sredstva koja je obećao za EDUS, nisu distribuirana“ – rekao je Adžem.

Duraković: Ništa mu nije sveto

On je ovaj amandman prvo uložio na sam budžet FBiH u siječnju, a nakon kritika javnosti zbog njegovog odbijanja, Novalić je, dodao je Adžem, obećao da će u rebalansu budžeta osigurati ova sredstva. Ni to se nije desilo.

Jasna Duraković, zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB), istaknula je da je u najmanju ruku sramotno ponašanje premijera te da mu, izgleda, ništa nije sveto.

„Kad su djeca u pitanju, vi javno izričete laž da je riješeno. To je katastrofa. On konstantno daje lažna obećanja. Ne želi preuzeti nikakvu odgovornost. Trebao je davno podnijeti ostavku. Mislim da se i Stranka demokratske akcije pokajala što ga je tu postavila“ – dodala je Duraković.

Nije shvatio

Sredstva o kojima je Novalić govorio, zapravo su pomoć za nastavak gradnje Centra za autizam u Tuzli, a ne za pomoć u obrazovanju djece s autizmom.

Novalić: Nije dao novac

U Novalićevom kabinetu kazali su da je u pitanju samo nesporazum i da premijer nije dobro shvatio Adžema.

Iščekuju pomoć 

Senada Bajrović iz Savjeta roditelja EDUS-a istaknula je da su im sredstva zaista neophodna te da ovih 200.000 KM čekaju od januara, jednako kao što iščekuju sve što im može pomoći dok se ne pronađe konačno sistemsko rješenje.

Autor: Avaz.ba

ZADNJE VIJESTI