fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Generali HVO-a u Zagrebu ignorirali Čovićevo laprdanje o statusu hrvatskog naroda u BiH

Autor: Dnevni list

MOSTAR - Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, u središnjici Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) u Zagrebu, u utorak je održao predavanje na temu: „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“. Međutim, među okupljenima slušateljima zamjetan je bio nedolazak nekadašnjih najviših časnika i ratnih zapovjednika HVO-a koji danas žive u Zagrebu i članovi su HGZ-a.

Nema generalske struje HVO-a

Čović je iznio svoja stajališta o aktualnom trenutku u BiH s posebnim naglaskom na opće stanje i status hrvatskog naroda, a u svjetlu ovogodišnjih općih izbora u susjednoj državi.

Uz predsjednika Pavla Miljavca, iz HGZ-a su izvijestili da je istom nazočilo oko 80 članova Hrvatskog generalskog zbora. Između ostalih i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, Vladimir Šeks, Vesna Škare-Ožbolt, Darinko Bago, Bosiljko Mišetić ali ni Miroslav Tuđman, Davor Domazet Lošo, Josip Čuletić, Josip Lucić itd.

Ipak, fotografija a događanja govori nešto drukčije, a ono što je bilo posebno zamjetno je da ovom predavanju člana Predsjedništva BiH, predsjednika HDZ-a BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, nisu nazočili visoki ratni zapovjednici HVO-a, odnosno, generali HVO-a, prvenstveno generali Zlatan Mijo Jelić, general i Saborski zastupnik Željko Glasnović, Miljenko Mića Lasić Željko Šiljeg, Stanko Sopta, Nedjeljko Obradović, Ivica Primorac, Ivo Lučić, Milenko Filipović, Žarko Tole, ali ni visoki zapovjednici nekadašnjih brigada HVO-a poput Ivice Tomića, Zrinka Tokića, Ilije Filipovića, Anđelka Đereka, i mnogih drugih visokih časnika.

Oni su predavanje člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića potpuno ignorirali te samim tim su mu i poslali jasnu poruku “dobrodošlice”. No, ovo nije prvi put da Čović naiđe na hladan odnos od strane nekadašnjih najviših ratnih zapovjednika HVO-a u Generalskom zboru u Zagrebu.

Jelić: Šokirani smo postupcima legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti

Poznato je da na ovoj relaciji odavno ne cvjetaju ruže, a pogotovu od kada je protiv generala Zlatana Mije Jelića u prosincu 2015. i službeno podignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Hercegovini. Jelić se od tada nalazi u Zagrebu gdje je i zatražio otvaranje postupka.

On zajedno s generalom Željkom Šiljegom organizira javne tribine diljem BiH gdje kritiziraju, kako ističu, jednostran način na koji se pokreću optužnice za ratne zločine protiv pripadnika HVO-a ali i hrvatske predstavnike u vlasti.

Podsjetimo, u jednom od televizijskih gostovanja u studenom prošle godine, na pitanje koliko se po ovim problemima vodi briga od strane hrvatskih političara u BiH i jesu li oni negdje pogriješili, Jelić je kazao da su “šokirani postupcima legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti”.

“Nakon smrti predsjednika Tuđmana, skoro 20 godina se ovi problemi uopće nisu tretirali kako bi trebali. Što se tiče sadašnjih političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH, sve optužnice i procese koji su pokrenuti protiv hrvatskih branitelja jako slabo prate. Nema sustavnog i organiziranog otpora prema ovim montiranim političkim optužnicama. Mislim da aktualnim hrvatskim političkim predstavnicima ove optužnice nisu u prvom planu i ne posvećuju im dovoljno brige i ne ponašaju se odgovorno prema ovim problemima.

Mi branitelji smo čak i šokirani kada su naši legalni i legitimni predstavnici 19. srpnja ove godine u Domu naroda dali pozitivno mišljenje na Izvješće o radu Tužiteljstva u 2016. godini. Tom istom Tužiteljstvu koji je podiglo na desetke optužnica protiv hrvatskih branitelja gdje je hrvatski narod i Herceh-Bosna proglašavaju zločinačkom organizacijom, a Republika Hrvatska agresorom na BiH. To je bilo i vrijeme kada su podignute optužnice protiv hrvatskih branitelja u Bosanskoj posavini, jedinoj općini u Bosanskoj posavini koja se obranila od velikosrpskog agresora”, zaključije tom prilikom Jelić.

Kako se čini, odnos Čovića i najviših ratnih zapovjednika HVO-a još uvijek je “na ledu” i jasno je da on nema njihovo povjerenje i potporu kao što je to bilo prije nekoliko godina kada se moglo računati na njihovu podršku. Hoće li se to negativno odraziti prvenstveno na HDZ BiH prilikom predstojećih, listopadskih izbora – ostaje za vidjeti.

Neutralan stav HGZ-a prema svim hrvatskim strankama u BiH

Iz Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) izišli su s priopćenjem za javnost o ovom događaju, a u kojem se ističe da “Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod u BiH kao što su to trenutno Srbi i Bošnjaci”.

No, oni su se i odredili po pitanju potpore pojedinim političkim subjektima u BiH, ističući da će “prema svim strankama s hrvatskim predznakom imati neutralan stav i podržavat će samo zajedništvo Hrvata kroz zajedničke liste na svim razinama, osim u kantonima gdje su Hrvati u većini, jer će time pomoći boljem položaju Hrvata u BiH”.

„Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod u BiH kao što su to trenutno Srbi i Bošnjaci.

Hrvatski generalski zbor drži da je izmjena Izbornog zakona BiH za Hrvate u BiH, kao najmalobrojniji narod u BiH, iznimno važna.

Izmjena Izbornog zakona BiH nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije, niti političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH.

Hrvatski generalski zbor je stajališta da Odluku Ustavnog suda BiH, koja jasno potvrđuje kako legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode na svim administrativno-političkim razinama vlasti, pa tako i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH, treba bez odlaganja provesti te poziva sve odgovorne čimbenike, da uz pomoć međunarodne zajednice, to i učine”, istaknuli su iz HGZ-a, pozivajući sve Hrvate podrijetlom iz BiH u RH i inozemstvu, državljane BiH, s pravom glasa da izađu na opće izbore u BiH.

 

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});