fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Izvještaj s Radionice ArchiKID Air

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U Osnovnoj školi „Hamdija Kreševljaković“ prije dva dana održana je promocija projekta ArchiKID Air, te „Priručnika za nastavnike/ce u osnovnim školama iz oblasti zaštite i zagađenja zraka.“

Na promociji su izlagali dr. Salko Huskić, direktor O.Š. „Hamdija Kreševljaković“, Nihada Čolić, predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo, Jasminka Bjelavac, predstavnica Heinrich Boll fondacije, doc.prof. Sanela Klarić, predsjednica udruženja Savjet za zelenu gradnju, te jedna od voditeljica radionica, Amela Ivković O’Reilly, članica Skupština udruženja Savjet za zelenu gradnju, kao i Elma Krasny, voditeljica ovog projekta i radionica i na koncu učenici koji su sudjelovali u ovim radionicama.

8

Promociji su prisustvovali predstavnici osnovnih škola iz Kantona Sarajevo kao i njihovi učenici.

ArchiKID Air je projekt kojeg je sprovelo udruženje Savjet za zelenu gradnju u kooperaciji sa Heinrich Boll fondacijom, a odnosi se na radionice vezanim za zaštitu i zagađenje zraka za učenike i učenice u osnovnim školama. Projekt je podržalo Udruženje učitelja Kantona Sarajevo. Cilj projekta je kroz interaktivan i zabavan način razgovarati sa djecom o bitnim temama poput što je to zrak, koji su glavni zagađivači, ko su najveći uzročnici zagađenja, kako zagađen zrak utiče na zdravlje, posebno djece, kako se zaštiti od zagađenog zraka, važnost zdrave ishrane, prirodni materijali i reciklaža.

11

Finalni proizvodi projekta su zeleni zidovi koje su učenici izgradili u svojim učionicama. Zidovi se sastoje od plastičnih boca u kojem su zasađene biljke. Plastične boce su korištene da bi učenici shvatili važnost ponovne upotrebe materijala. Biljke koje su odabrane da budu u tim bocama dokazano čiste zagađen zrak, te su učinkovite u proizvodnji oksigena, čišćenju uobičajnih unutarnjih zagađivača, poput karbon dioksida, karbon monoksida, formaldehida, benzena, itd. Svaki učenik ili učenica su zasadili svoju biljku, te su dobili zadatak da se o njoj brinu u budućnosti.

Osnovne škole koje su ovaj put sudjelovale u radionicama su bile:
1. Vratnik, O.Š. Hamdija Kreševljaković
2. Ilidža, 10. osnovna škola
3. Malta, O.Š. Malta

15

Dodatno, jedan od proizvoda ovih radionica je Priručnik za nastavnike/ce u osnovnim školama o zagađenju i zaštiti zraka. Ovaj Priručnik će u budućnosti pomoći školama da ovu bitnu temu inkorporiraju u svoju redovnu nastavu.

21

“Ovo je bio prvi projekt ovakvog tipa kojeg su sproveli Savjet za zelenu gradnju i Heinrich Boll fondacija. Planovi su da već u narednom semestru počnemo rad s novim školama, a produbimo znanja i rad sa ove tri škole u kojima smo već radili” – kazali su organizatori spomenutog događaja.

viber image

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});