fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Publika u Abraševiću pogledala film kojeg ne može gledati na Filmskom festivalu u Mostaru!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Prije dvadesetak dana dr. Dragan Čović otvorio je u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače jedan festival filma, međutim na tom festivalu ne prikazuju film u kojem jednu od glavnih uloga igra njegova malenkost, no zato je sinoć publika u OKC Abraševiću mogla vidjeti taj film koji se zove "Afera", a u kojem jednu od glavnih uloga igra najpoznatiji stanovnik mostarskog naselja Bare.

Naime, u Abraševiću je održana mostarska promocija Žurnalovog filma “Pandorina kutija” autora Davora Obrdalja, kao i promocija stripa pod nazivom “Biznismeni patriote”…

causevic-strip09122017

Više od tri godine prošlo je od akcije “Pandora” u kojoj je uhićen bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, pomoćnik direktora za carine Zdravko Cvjetinović i još 40 osoba.

Film TV Žurnala “Pandorina kutija” i strip “Biznismeni patriote” pokazuju na koji način je izvlačen novac građana BiH preko Uprave za indirektno oporezivanje, tko je zapravo Kemal Čaušević, tko je godinama imao povlašten položaj pri uvozu tekstila, tko je profitirao izvozom frižidera, koja tetka povezuje Upravu za indirektno oporezivanje i Dragana Čovića…?

pandora-film09122017

“Bio je to predmet u kojem je bilo osumnjičeno više od 50 osoba i pronevjereno približno 2 milijarde maraka. Danas je to svedeno na optužnicu na 3 čovjeka, 2 milijuna KM. Od predmeta s 14 registratora, svedeno je na samo 2. To govori samo po sebi što je ostalo od ovog predmeta” – rekao je autor filma Davor Obrdalj.

“Ovaj film i strip su dokumenti vremena u kojem trenutno živimo. I sigurno će to neko ponovo raspakirati i jednom doći do kriminalaca koji su glavni akteri ove priče. Promjene će se desiti kad njihov sistem ne bude mogao više funkcionirati. Samo ne smijemo dozvoliti da njihov krminal do tada ne dođe u fazu da opet žrtvuju nas, kao devedesetih godina” – dodao je Eldin Karić, direktor ACCOUNT-a.

“Strip pokriva sive zone, koje se ne mogu rekonstruirati u dokumentarnoj filmskoj formi. Strip se pokazao kao najbolji medij kojim se moglo prikazati što se dešavalo u ovom predmetu iza kulisa” – istakao je Boris Stapić, autor stripa.

pandorinakutija09122017

Promociji je prisustvovala i Jasminka Bratić, pomoćnica ministra pravosuđa HNŽ-a, koja je navela da je Ministarstvo veoma skučeno zakonskim propisima, a da se sve važne odluke donose na višim nivoima vlasti, te dodala:

“Kao građanin mislim da smo kao društvo veoma otupili, da je previše informacija koje primamo bez završetka. Mnogo situacija gdje je senzacija, kao desit će se nešto, a ne desi se ništa. Sistem pravosuđa se stalno mijenja, nisam neki optimista. I pred penziju sam”!

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});