fbpx

FOTO: Uvode i zrakoplovnu liniju iz Mostara u Zagreb za lakši odlazak iz ovog tužnog vilajeta!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Croatia Airlines od 03. svibnja 2018. uspostavlja redovitu zračnu liniju između Zagreba i Mostara. Hrvatski avioprijevoznik dva će grada povezivati dva puta tjedno, i to četvrtkom i nedjeljom u večernjim satima na relaciji Zagreb - Mostar, a letovi Mostar - Zagreb bit će ponedjeljkom i petkom u jutarnjim satima. Na liniji Zagreb - Mostar - Zagreb vozit će zrakoplov Dash 8-400 za 76 putnika.

“Prije sat vremena puštene su u prodaju karte za redovitu zračnu liniju između Zagreba i Mostara. Ovaj red letenja prilagođen je privatnim i poslovnim potrebama putnika, a osobito transfernih putnika koji će iz Zagreba imati izvrsne veze za cijeli svijet”, kazao je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić na svečanom predstavljanju nove međunarodne linije Mostar – Zagreb.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija za subvencioniranje zračne linije Mostar – Zagreb – Mostar odobrilo je milijun maraka.

“Mi smo prepoznali objektivnu potrebu za upostavom zračne linija koja bi povezivala Mostar za Zagrebom, jednim od najprometnijih čvorišta u ovom dijelu Europe, a tim putem sa ostatkom Svijeta. Posebno studijom je utvrđeno da pokretanje novih redovitih linija nije moguće započeti na čisto komercijalnoj osnovi, odnosno bez sufinanciranja dijela početnih troškova i podjele rizika, te smo se odlučili da subvencioniramo uvođenje redovite zračne linije Mostar – Zagreb sa iznosom od milijun maraka, dok navedena zračna linija ne postane ekonomski održiva i isplativa” – istaknuo je ministar prometa i komunikacija FBiH, Denis Lasić, prenosi Pogled.ba.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković kazao je kako Mostar ima veliki gospodarski i turistički potencijal, te kako je uvjeren da će zračna linija između Mostara i Zagreba vrlo brzo zaživjeti i da će se udio sufinanciranja smanjivati.

“Ovo je sigurno veliki dan za Mostar i Bosnu i Hercegovinu. To je još jedna potvrda kako Republika Hrvatska sa svojim prvim susjedom s kojim dijeli gotovo 1000 kilometara granice želi razvijati kvalitetne i dobrosusjedske odnose” – rekao je ministar Oleg Butković.

Upostava zračne veze između središta Hercegovine i glavnog grada Hrvatske za Mostar ima višestruki značaj.

“Osim kvalitetne povezanosti to će svakako utjecati i na razvoj turizma. Mostar je do sada uglavnom bio prepoznat kao odredište u koje su dolazili turisti na jednodnevne izlete, sada će to biti promijenjeno jer vrlo brzo iz svih dijelova Europe, pa i svijeta se može doći u Mostar. Mostar će na taj način biti puno više dostupan i moći prezentirati svoje turističke, kulturne i poslovne potencijale” – riječi su gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

Velike zasluge za upostavljanje zračne linije između Mostara i Zagreba pripadaju i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

“Ja se veselim, kao i svi dobronamjerni ljudi koji su ovo čekali 12 godina. Hvala svima koji su doprinjeli da se uspostavi zračna linija između Mostara i Zagreba. Neka leti dva puta tjedno od 03. ožujka, možda i češće. Neka leti najmanje 12 godina, a onda za 12 godina će možda letjeti četiri puta tjedno, a ne dva puta” – komentirao je zagrebački gradonačelnik.

Pregovori između Croatia Airlinesa i Hercegovačko-neretvanske županije oko uspostave redovite zračne linije izmežu Mostara i Zagreba počeli su još prošle godine u rujnu, a sad su finalizirani nakon se Croatia Airlines odazvala javnom pozivu mostarskog aerodroma.

“Jedan od prioriteta u radu Vlade HNŽ-a je bolja povezanost našeg grada i županije, a posebno povezanost u zračnom prometu s odredištima u Europi i cijelom svijetu. Svjesni značaja Zračne luke Mostar u ukupnom gospodarskom razvoju naše županije i cijele regije, a osobito u razvoju turizma, mi smo kroz ove tri godine uspjeli odvojiti sredstava iz proračuna za subvencioniranje prijevoza putnika. Zajedničkom suradnjom i predanim radom možemo ostvariti mnogo veće uspjehe i napraviti pomake za razvoj Hercegovine. Vjerujemo da će ova uspostava zračne veze između Mostara i Zagreba doprinjeti većoj međusobnoj povezanosti i većim investicijama i svemu ostalom što će iz toga slijediti” – kazao je predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg, također piše Pogled.ba.

Povratna karta za zračnu liniju Mostar – Zagreb bit će dostupna već od 89 eura.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI