fbpx

FOTO: Zavijorila se zastava BiH – dr. Dragan Čović posjetio Frankfurtsku burzu

Autor: Dnevno.ba

FRANKFURT - Danas se na jednoj od najpoznatijih burza u svijetu, na zgradi burze u Frankfurtu zavihorila zastava Bosne i Hercegovine. Razlog tome je posjet člana Predsjedništva BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića.

Metropola svijeta

Čović je točno u 8,30 došao pred zgradu burze, popoularni DAX. Tu su ga dočekali Hauke Stars, član Uprave, državni ministar pokrajine Hessen doktor Thomas Schäfer. Nakon pozdrava i kraćeg razgovora krenuli su u obilazak burze, javlja Dnevni avaz.

covicfrankfurt4-01072016 (1)

“Imam zaista posebnu čast biti na otvaranju Frankfurtske burze, kako za mene isto tako i za državu koju predstavljam. Frankfurt je kao grad veoma zanimljiv, osim što simbolizira metropolu cijelog svijeta, gdje se svakodnevno odvija veliki promet u svakom pogledu, a posebno sferi financija. Ovdje je sjedište svih ključnih banaka iz cijelog svijeta. Njemačka simbolizira veoma važnog industrijskog partnera BiH, milijardu i 400 milijuna vrijednosti robe je prošle godine izvezeno iz BiH u Njemačku, a milijardu i 950 milijuna je uvezeno vrijednosti robe iz Njemačke. Ta trgovinska razmjena je za nas bitna. To za nas znači mnogo i neka ova današnji posjeti bude poticaj za daljnju veoma uspješnu suradnju za naše zajedničke firme. Ima mnogo tvrtki koji danas investiraju u BiH, a prema mojim podacima ima ih više od 200, i to u svakoj grani gosodarstva. Moramo biti zadovoljni, ali mislim da nismo ni približno ispunili sve naše mogućnosti. Ove godine podnijeli smo zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, jučer smo imali izuzetno prijateljski razgovor s kancelarkom Angelom Merkel, koja nam je dala punu podršku. Ako budemo znali iskoristiti tu potporu koju dobivamo od Angele Merkel, mogli bi već sljedeće godine dobiti status kandidata. vrlo sam nadahnut ovim mjestom i vjerujem da je to samo dodatan nadahnuću BiH da se dalje razvijamo, ali prije svega da ohrabri naše biznismene u Frankfurtu, da učimo biznis, ali i da razmjenjujemo i surađujemo” – rekao je predsjednik Čović.

covicfrankfurt3-01072016 (2)

Odlazak u Wiesbaden

Nakon toga je Čović dobio od domaćina tradicionalno zvono kojim je točno u devet sati označio početak rada burze za taj dan. Čović je dobio na poklon i zaštitni znak frankfurtske burze, a to su simboli jačine i hrabrosti, bika i medvjeda, kao i flašu vina proizvedenog u jednom od mnogobrojnih vinskih podruma, po čemu je pokrajina Hessen jako poznata.
Potom je usljedilo slikanje za medije, davanje izjava za mnogobrojne njemačke televizijske kuće, te odlazak u Wiesbaden, glavni grad pokrajine Hessen, gdje će se sastati sa članovima tamošnje pokrajinske Vlade.

covicfrankfurt2-01072016

Domaćini Draganu Čoviću u Frankfurtu su bili generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, generalni konzul BiH u Stuttgartu Zvonko Mišković, te Mario Šušak, predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI