fbpx

FRA IVO MARKOVIĆ: Pokajmo se, napravili smo zlo!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Bosanski franjevac i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Ivo Marković, komentirao je presudu hercegovačkoj šestorici u razgovoru za Radio Sarajevo.

Fra Ivo je ustvrdio kako nije zadovoljan današnjom reakcijom Biskupske konferencije BiH.

“Te ocjene ‘sumnja se baca’, ‘netko hoće Hrvatima ogaditi BiH’… Mislim da treba jasno reći: mnogi Hrvati ne doživljavaju BiH svojom domovinom. Zato je netko najviše odgovoran, a to je politika Herceg-Bosne i politika HDZ-a u BiH. To treba jasno reći! Ne volim ove uopćene fraze tipa “dat će Bog”. Ljudi su umorni i zasićeni od takve priče”, rekao je fra Ivo, dodajući kako se u Hrvatskoj nakon presude hercegovačkoj šestorici stvara nacionalna histerija: “Previše se emocija diglo i negativne energije, očekujem da se tenzije slegnu i da do izražaja dođe pamet.”

“Ljudima se pere mozak”

“Ljudima se pere mozak, obezglavljuje ih se. Jer, konkretno, neke nacionalne stranke očekuju da samo izbezumljeni, obezglavljeni ljudi, koji su izgubili samosvijest, odgovornost, da mogu za njih glasovati. Oni to sada koriste. Vidite što rade. Mislim da bi pravi potez bio da se nakon ovog prizna. Imamo taj Haški sud. Kakav je, takav je, on donosi funkcioniranje međunarodne pravde ovoga svijeta. On je doprinio funkcioniranju pravde i na ovom terenu, iako nismo posve zadovoljni. Mislim da bi bilo najbolje prihvatiti presudu. Pokajati se, napravili smo zlo… Da to bude jedno polazište”, rekao je fra Ivo pa dodao kako je došao trenutak da Hrvatska korigira svoju politiku prema BiH.

“Sud je donio korektnu presudu, Hrvatska jest sudjelovala!”

“Država Hrvatska prema BiH mora promijeniti politiku. Mora ne voditi politiku kako diktira HDZ u BiH, već da država Hrvatska definira svoje interese u odnosu na BiH, a ja vjerujem, kad bi htjeli definirati svoje interese, da je to cjelovita BiH u kojoj su Hrvati konstitutivan narod, u kojoj Hrvati na cijeloj teritoriji BiH imaju svoja puna prava: kulturna, nacionalna i religijska. Mislim da takav jedan odnos treba praviti. Okrenuti se prema budućnosti. Da pitanja prošlosti ne budu teret na nogama, nego da se rješavaju problemi. Tako da se može živjeti zajedno. Ali ovako, biti zarobljen prošlošću, to je krajnje negativno”, dodaje fra Ivo.

“Ovdje najproblematičnija presuda je ona za udruženi zločinački poduhvat. Sud je donio korektnu presudu što se tiče Hrvatske. Jeste, sudjelovala je! Problem je ovdje što Srbija nije za takvo nešto osuđena. Srbija je započela ovaj rat, velikosrpska ideologija, agresija… Ja sam ovdje na teologiji bio zarobljenik jedinca iz Srbije! Užasan je promašaj Suda što Srbija nije osuđena i na neki način imam razumijevanje. Sud je skočio sam sebi u stomak. Ne prigovaram zbog presude Hrvatskoj nego što Srbija nije osuđena”, naglašava fra Ivo, koji podržava dio izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je “moj narod činio zločine, da se treba pokajati i okrenuti budućnosti”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI