fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
MATE STIPIC

FRA MARIO NIJE ŠUTIO: Knezovićeva knjiga oduševila zagrebačku publiku u prepunom kinu Forum!

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - U kinu Forum u Zagrebu je sinoć održana promocija knjige hercegovačkog franjevca fra Maria Knezovića. Pred više od 500 zainteresiranih knjigu znakovitog naziva „Nisam šutio" predstavili su monsinjor Ivan Miklenić, dr. Božo Skoko i dr. Nino Raspudić.

Voditeljica programa bila je Tanja Popec, promociju je glazbeno pratio Luka Balvan, a Lucija Dujmović i Marijan Knezović čitali su ulomke iz knjige. Knjiga fra Maria Knezovića je zbirka kolumni koje već godinama izlaze u Našim ognjištima u kojima se fra Mario dotiče društvene zbilje, politike, vjere, sporta i ostalih životno prisutnih tema te o njima progovara, kako su predstavljači primjetili: „bez straha i bez celofana, za razliku od mnogih.”

MATE STIPIC
MATE STIPIC

Govorilo se, u skladu s kolumnama fra Maria, o problemima s kojima se suočavaju Hrvati u Bosni i Heregovini, nakon čega je Raspudić istaknuo kako je fra Mario jedan od rijetkih iz redova Crkve koji je u društveno ključnim trenucima odlučno zauzimao jasan i određen stav po pitanjima koja su za mnoge u to vrijeme bila tabu teme.

Skoko je istaknuo kako su fra Mariove kolumne čitke, jasne, pregledne i pristupačne ali i kako fra Mario unatoč konciznoj formi uspijeva objasniti društvene fenomene i uočiti detalje koji mnogima često i promaknu. Istaknuo je kako je fra Mariovo postojanje izvrstan korektiv zatrovanom medijskom prostoru. Govorilo se i o zagrebačkom sveučilištu, njegovom rektoru Damiru Borasu, medijima i svojevrsnoj stigmi koju nosi konzervativni dio populacije. Večer je bila ukrašena i dosjetkama tako da se u do kraja ispunjenoj dvorani mogao čuti i smijeh.

Osim smijeha, fra Mario je svojim završnim govorom mnogima izmamio suze. Govorio je o teškoćama s kojima se čovjek susreće ako ima hrabrosti javno progovoriti i ustati za svoje ideale. Rekao je kako pisanje nije samo poriv, već i dužnost, a šutnja je ta koja društvu stvara više problema nego govor. Uz opaske i anegdote iz vlastitog života, fra Mario je držao publiku na raskoraku između smijeha, empatije i suza radosnica.

MATE STIPIC
MATE STIPIC

Među prisutnima su bili i mnogi iz kulturnog i javnog života, prorektori, dekani i prodekani s mnogih hrvatskih sveučilišta, svećenici, medijski djelatnici, izaslanici grada Zagreba, predsjednice Grabar Kitarović kao i mnogi drugi.

Nakon promocije u Zagrebu, o kojoj će se zasigurno još govoriti, publika u Bosni i Hercegovini će imati priliku doći i na predstavljanja u BiH koja će se također uskoro održati.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});