fbpx

Fratar pedofil priznao krivnju, nazvao je to pogreškom

Autor: Index.hr

SPLIT - iz hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca oglasili su se priopćenjem vezano za fratra iz Splita koji je seksualno zlostavljao dječake.

Podsjetimo, protiv njega se vodio crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. svibnja, a 14. svibnja dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu koja je zaključke proslijedila Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

Kako je tada objavljeno, istraga je pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje pet dječaka, a za kaznu bi trebao biti otpušten iz franjevačkog reda i iz kleričkog staleža.

Fratar kaže da je “svjestan svojih pogrešaka”

Priopćenje koje su franjevci objavili danas prenosimo u cijelosti.

“Crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) pokrenut protiv fratra, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj je fazi.

Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca.

Nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fratra u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna.

O konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Nakana je ovog priopćenja obavijestiti zainteresiranu javnost, napose žrtve s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje”, poručili su.

Prema ovom priopćenju, dakle, zaključujemo da se kazneni postupak po kanonskom pravu protiv fratra ne bi morao provesti jer je on sam tražio da mu se izrekne najteža kanonska kazna – isključenje iz reda.

Postupak DORH-a

Podsjetimo, policija je nakon prve prijave za zlostavljanje uhitila i ispitala 78-godišnjeg fratra, ali je brzo pušten na slobodu. Nakon toga su poslali posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje je trebalo odlučiti hoće li podignuti optužnicu.

Kako smo tada doznali, njegova kaznena djela su otišla u zastaru, ali je naknadno DORH objavio kako provodi daljnje izvide.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo izdalo je prije dva tjedna na svojim stranicama priopćenje u kojem navodi kako se još uvijek bavi optužbom protiv fratra splitskog samostana sv. Frane za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

“PU splitsko-dalmatinskoj izdan je nalog za provođenje daljnjih izvida zbog kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz članka 158. Kaznenog zakona i kaznenog djela neprijavljivanja kaznenog djela iz članka 302. Kaznenog zakona, a ovo državno odvjetništvo i neposredno poduzima i druge potrebne mjere i radnje, a izvidi će trajati dok se ne prikupe svi podaci potrebni za donošenje državnoodvjetničke odluke”, stoji u tadašnjem priopćenju DORH-a

 

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI