fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Glasa li Most za opoziv Marića – pada koalicija!

Autor: Slobodna Dalmacija

ZAGREB - Most će glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića samo ako se na bilo koji način pokažu točnim različite sporne okolnosti u kojima se našao kao bivši zaposlenik Agrokora i član Vlade, doznajemo, a to je ujedno i prevladavajući stav u stranci koji je prije iznosio i predsjednik Mosta i Sabora Božo Petrov, piše Jutarnji list.

Ako se do 28. travnja, kada bi se u Saboru moglo glasati o povjerenju ministru financija, to ne dokaže, onda je Marić siguran, iako u Mostu nemaju svi isto mišljenje, a neki od njih, kao Miro Bulj, javno poručuju da će glasati za opoziv HDZ-ova nestranačkog ministra financija, pa neki procjenjuju da bi po ovom pitanju Most mogao biti podijeljen, što onda sigurno ne bi dovelo do smjene ministra jer bi SDP-ovu inicijativu trebao podržati cijeli Most.

Razočarani

U Mostu su, kažu nam izvori, razočarani Marićevim postupcima, jer je još do prije dva mjeseca govorio da je s Agrokorom sve u redu, ali ne žele ići olako na njegovu smjenu bez konkretnih dokaza jer bi to vrlo vjerojatno dovelo do većih potresa u Vladi, možda i do njezina pada. Zato se zapravo nadaju da bi Marić možda mogao i sam dati ostavku i tako olakšati svima, no on je još prije rekao da ne misli dati ostavku, a izvori bliski njemu govore kako bi to onda značilo da priznaje krivnju i daje za pravo oporbi. Za istupe Bulja u Mostu kažu da je riječ o njegovu stavu te da to nije i stav cijelog Mosta.

– To je njegov stav, na koji ima pravo, ali ne bih rekao da je to opće raspoloženje. Božo je jasno rekao da je stav Mosta da se oko Marića treba sve ispitati, da ne vidi razloga da ga se sada ruši, a da će Most reagirati kao i uvijek ako se nešto dokaže – kaže naš sugovornik. Dodaje da u Mostu svatko ima pravo na svoj stav i da će vjerojatno onda svatko i glasati prema svojoj savjesti ako to pitanje dođe na dnevni red Sabora. Ono što je svima u Mostu najspornije po pitanju Marića jest činjenica da Hrvatska u najtežem trenutku za gospodarstvo nije imala ministra financija koji se izuzeo od donošenja odluka o Agrokoru jer je bio njegov zaposlenik, a mnogima je sporna i njegova uloga u odobravanju kredita HBOR-a Agrokoru od oko 280 milijuna kuna, jer smatraju da je Marić tada morao znati u kako se teškoj situaciji koncern nalazi.

Bulj kaže da će glasati za opoziv bez obzira na to kakav stav će zauzeti Most. Bez obzira, kaže, što proceduru pokreće SDP, koji je, tvrdi, jednako odgovoran kao i HDZ što su dopustili da o jednom čovjeku ovisi gospodarstvo Hrvatske. Zato ne želi komentirati ni najnovije optužbe na račun Marića koje je iznio SDP-ov Gordan Maras jučer u Saboru kada je rekao da je Marić dobio povlašteni kredit HPB-a u vrijeme kada je bio predsjednik NO-a te banke.

– Maras je isto bio ministar 2012. Nije ništa manji krivac od Marića, samo što je Marić bio direktno vezan uz Agrokor – kaže Bulj. Odbacuje kritike da je napad na Marića dio Mostove strategije za izbore.

U HDZ-u, pak, smatraju da su Mostovi napadi prije svega dio njihove taktike za izbore. Uvjereni su da se svi mostovci neće izjasniti protiv Marića kao Bulj te da će preživjeti i ovu krizu, iako ističu da je problem već i to ako se dio mostovaca izjasni protiv Marića.

– Vjerujem da će suradnja opstati, ali ćemo to na kraju skupo platiti. Odnosi će sigurno biti poljuljani. Kakva je to Vlada u kojoj mlađi partner stalno radi probleme? U takvoj situaciji svi smo oštećeni, ne samo koalicija nego i HDZ. Cijenim kad netko ima svoj stav i čvrsto ga zastupa, ali ne i kada to ugrožava cijeli projekt. Tako se ne može raditi – smatra jedan istaknuti HDZ-ovac. Dodaje da Vlada ne bi preživjela ako bi cijeli Most bio protiv Marića.

– Ako Most glasa protiv, a mi podržavamo Marića, o čemu onda dalje imamo pričati? To je onda gotovo, pada Vlada – kaže naš sugovornik. No, iako mnogi u HDZ-u zamjeraju Mostu, doznajemo i da su ljuti na svojeg šefa Plenkovića zbog neodlučnosti.

Ljut na Bulja

– Plenković je ljut zbog Buljevih izjava o Mariću. Ali, što vrijedi što je ljut kad ništa ne čini po tom pitanju – komentirao je jedan član stranke. Drugi smatra da premijer treba zauzeti čvršći stav prema Mostu.

– Treba se postaviti granica jer ako te granice nema, mostovci se počnu ponašati kao djeca, razulare se, iako se mora priznati da neki njihovi argumenti doista stoje. Problem je što u HDZ-u o svemu tome gotovo i ne razgovaramo. Primjerice, na Klubu zastupnika u utorak navečer o tom se nije raspravljalo – rekao je naš izvor.

SDP će danas u proceduru uputiti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću. Tri su ključna razloga koja se navode u dokumentu. Prvi je to što je Marić prije preuzimanja dužnosti u Vladi bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala Agrokora, pa se trebao izuzeti iz svih postupaka koji bi mogli utjecati na Agrokor. Druga sporna točka jest činjenica da su mnogi govorili o nepouzdanim izvješćima Agrokora, a da je Marić morao znati za njih, pa to dovodi u pitanje njegov kredibilitet. I treća točka prema kojoj bi Marić trebao otići, smatraju u SDP-u, jest činjenica da je prije 7 godina realizirao povlašteni kredit HPB-a u vrijeme dok je bio šef NO-a te banke.

Autor: Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});