fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GORDAN MILINIĆ: Kinezi su spremni u Bugojno i Kongoru uložiti više milijardi maraka!?

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - "Postoji interes u Južnoj Koreji za privatizaciju Aluminija Mostar i iz Kine za ulaganja u termoelektrane vrijedna više milijardi maraka, ali klimu za strane investicije kvare političke tenzije u BiH" - istaknuo je u Dnevniku Naše TV u srijedu Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

“Sukobi među političkim elitama u BiH tjeraju strane ulagače”, ističe Milinić i navodi primjere referenduma o Danu Republike Srpske u rujnu 2016. godine te spominjanja novog ratnog sukoba u medijima.

“Na nedavnom sastanku s diplomatima koji djeluju u BiH zamolio sam političare da popuste tenzije jer rastjeruju strane investitore. Strani kapital je osjetljiva kategorija koja osjeća puls u našoj zemlji. Bilo mi je jako neugodno prošle godine u drugom i trećem kvartalu, kada smo imali jako loše rezultate u privlačenju stranih investicija. Dolaze mi investitori s projektima vrijednima i do 50 milijuna KM, ali žele objašnjenje što znači referendum, secesija pa i spominjanje rata. Objašnjavao sam da referendum u Republici Srpskoj treba promatrati kroz prizmu izbora jer je raspisan sedam dana prije lokalnih izbora. Za spominjanje rata sam im govorio da to dolazi od ljudi koji nemaju nikakvog utjecaja i za kojima nitko neće poći. Govorio sam im da dođu u listopadu, da će vidjeti da se ništa neće dogoditi. Međutim, kasnije smo opet imali poziv mladih. Taman kad malo uspijemo popraviti situaciju, pojavljuju se takvi incidenti koji rastjeruju strane investitore”, rekao je Milinić na Našoj TV.

Nova politička kriza u BiH, izazvana zahtjevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, ponovno je otjerala investitore, napominje Milinić i kaže da je siječanj po pitanju investicija bio “mrtav”.

“Imali smo napetu situaciju u kojoj institucije nisu funkcionirale. Međutim, FIPA ne miruje. Obećavamo potencijalnim investitorima da se ništa neće dogoditi, da slobodno dolaze i rade. Imamo kontakt sa 6.760 potencijalnih investitora koji nas stalno pitaju o novim projektima, ali o starim za koje su bili zainteresirani. Najviše kontakata ostvarili smo u Austriji. Nedavno nam je tamošnji ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz obećao da će Austrija ostati najveći investitor u BiH.”

FIPA ima oko 400 potpuno pripremljenih projekata za investiranje, kaže Milinić:

“Najzanimljiviji je energetski sektor. Kinezi su jako aktivni na tom polju. Ovih dan očekujemo dolazak novih kineskih tvrtki. Ubrzo ćemo imati nove pregovore s njima. Njemačke tvrtke zainteresirane su za ulaganje u pogone za proizvodnju automobilskih dijelova.”

Na pitanje koji su najčešći problemi kod ulaganja iz inozemstva, čelnik FIPA-e navodi primjere predugog izdavanja dokumentacije.

“Najveći problem kod osnivanja tvrtke je čekanje na PDV broj. Čeka se po 35, 36 dana na izdavanje tog broja kako bi se tvrtka mogla uspješno registrirati. Nedavno smo na sastanku s predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje tražili da se ta procedura ubrza. U nekim državama građevinska dozvola dobije se za tri-četiri dana, kod nas se čeka i do šest mjeseci.”

“Hercegovina ima velike potencijale za ulaganje, pogotovo u turizam, ali i energetiku”, rekao je Milinić u Dnevniku Naše TV i priznao da je bila i zapostavljena.

“Primjerice, sad su nam se javili investitori u vezi cementare u Gacku. Dostavljamo sve potrebne podatke i očekujemo uskoro posjet tih investirora. Korejske tvrtke kontaktirale su nas jer su zainteresirane za privatizaciju Aluminija Mostar. Dobili smo sve podatke od Direkcije za privatizaciju Federacije BiH i od Aluminija. Strani partneri sada to razmatraju. To još nije u fazi realizacije, ali interes postoji”, otkrio je.

“Imamo veliki interes iz Kine za Termoelektranu Kongora kod Tomislavgrada. Obavljali smo razgovore u Elektroprivredi HZ HB. Postoje neki problemi sa stanovništvom. Kinezi su spremni uložiti oko milijardu i 200 milijuna KM. Imamo i interes za Termoelektranu Bugojno vrijedan milijardu i 400 milijuna KM. Sve to ovisi o dogovoru naših institucija s potencijalnim investitorima. Vjerujem da će se prepreke sa stanovništvom u slučaju Kongore otkloniti.”

Milinić je najavio aktivno traženje investitora u inozemstvu, prvenstveno u Italiji i Njemačkoj:

“Imamo ubrzo kampanju u Italiji u organizaciji Svjetske banke povezanu s poljoprivrednom proizvodnjom i prehrambenom industrijom. Pripremamo i kampanju u Njemačkoj vezanu za metalnu industriju, tj. industriju autodijelova”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});