fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Grabar-Kitarović u četiri oka sa Pahorom o granici na moru

Autor: Dnevno.ba

BRDO KOD KRANJA - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi danas u Sloveniji na poziv slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, koji je na Brdu kod Kranja priredio svečani formalni ručak za predsjednike susjednih država povodom početka svog drugog mandata

Pozivu se zbog privatnih razloga nije odazvao austrijski predsjednik Aleksander Fan der Belen i zbog državnih obaveza u zemlji mađarski predsjednik Janoš Ader, prenijela je Hina.

Grabar-Kitarović i Pahor sastali su se u četiri oka na pola sata, a želju da dobrosusjedske i prijateljske odnose na zasijene neka otvorena pitanja iznijeli su i u pozdravnim govorima pred početak ručka.

Pozdravljajući visoke goste, Pahor je rekao da se spoljna politika svake države gradi na dobrosusjedskim odnosima i saradnji, što je i primarni interes susjednih država i naroda.

Probleme uzrokuju ljudi, ali su svi problemi riješivi, a u tom bi smislu primjer ljudima da se stvari mogu riješiti trebalo da daju političari, istakao je Pahor.

Hrvatska predsjednica rekla je da se nijednog časa nije dvoumila da se odazove pozivu slovenačkog kolege, iako su je neki pitali hoće li to učiniti zbog medijske atmosfere stvorene oko otvorenog graničnog pitanja.

Istaknuti medijski naslovi i otvorena pitanja koja postoje ne bi trebalo da zasijene ukupnu saradnju i vrlo dobre odnose Slovenije i Hrvatske koje su susjedne i prijateljske države, te članice EU i NATO saveza, naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je istakla i važnost koju Slovenija i Hrvatska kao članice EU imaju u širem okruženju u sklopu incijative Brdo – Brioni, gdje svojim primjerom pomažu susjedima u približavanju evroatlantskim integracijama, prenijela je Hina.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});