fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Građenje u Kantonu Sarajevo – SET iznio mišljenje o novim zakonima!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nastojeći građanima omogućiti da u što kraćem roku dođu do potrebne dokumentacije za gradnju objekata donešen je Zakon o prostorom uređenju, koji je objavljen u Službenim novinama KS broj 24/17, od 22. lipnja 2017.godine i koji je stupio na snagu 30.lipnja 2017. godine.

Zakon propisuje principe planskog uređenja, korištenja i zaštite i upravljanja prostorom, osnove prostornog planiranja, vrste, sadržaja i način izrade, kao i postupak donošenja prosotorno-planskih dokumenata, način provođenja planskih dokumenata, uređenja građevinskog zemljišta, lokacijska informacija, investicijsko-tehničku dokumentaciju, donošenje urbanističke ui urbanističko-tehnički uvjeti, odobrenje za građenje, tehnička svojstva građevine, sudionici u projektiranju i građenju, gradilište, upotreba i odžavanje građevine, sistem informacija o stanju u prostoru, inspekcijski nadzor i nadzor na sprovođenju zakona.

Novim Zakonom u Sarajevskoj županiji se žele stvoriti pretpostavke za unapređenje poslovnog okruženja, što je i cilj Projekta koji u tu svrhu zajednički realiziraju Vlada Kantona Sarajevo sa članicom grupacije svjetske banke IFC.

Akcijskim planom Vlade KS za 2016. godinu, u okviru realizacije državne reformske agende, također je predviđeno unapređenje procedura vezanih za postupak građenja kroz njihovo skraćenje i pojednostavljenje.

U dijelu koji se odnosi na pripreme i usvajanje planske dokumentacije predviđena je i razrađena mogućnost usvajanja planskih dokumenata po skraćenoj proceduri pri čemu je ukinuta dosadašnja praksa korekcija planskih dokumenata. Pored toga, omogućeno je poslovnim subjektima koji ispunjavaju određene preduvjete da budu nositelji izrade ubranističkog projekta u skladu s pravilima javnih nabavki kao i da za područja koja su od posebnog interesa za Kanton resorno Ministarstvo bude nositelj njegove prirpeme.

Zakon predviđa uspostavljanje Centra za pružanje usluga u oblastima prostornog uređenja i građenja koji primjenjuje jednošalterski sistem poslovanja, odnosno da građani i poslovni subjekti mogu sve dobiti na jednom mjestu, a Centar bi imao informativnu i operativnu funkciju.

U dijelu koji se odnosi na provođenje planske dokumentacije, odnosno donošenje rješenja, izdavanje dozvola i slično, predviđa se uvođenje lokacijske informacije koja se definira kao način za određivanje preduvjeta za odobravanje promjena u prostoru. Naime, uvodi se stupanj rizika kod objekta te se granica postavlja na 400 m2. Svi rokovi za izdavanje urbanističkih suglasnosti, odobrenja za građenje, upotrebnih dozvola i ostalih akata su skraćeni, a dokumentacija koja je neophodna se pribavlja isključivo po službenoj dužnosti.

Propisano je i vremensko važenje odobrenja za građenje pri čemu je precizirano da investitor treba završiti unutrašnje instalacije i fasadu objekta u roku od četiri godine od datuma izdavanja odobrenja, u protivnom ono prestaje važiti.

Predviđeno je da se prilikom izrade Prostornog plana Kantona obavezno provede i strateška procjena utjecaja na okoliš.

Zakonom su precizno utvrđene nadležnosti sva tri nivoa vlasti u Županiji Sarajevo (županija, Grad Sarajevo, općine a posebno one u sastavu Grada (Centar, N.Grad, N.Sarajevo i Stari Grad), a posebno za one van Grada (Hadžići, Ilidža, Ilijaš,Trnovo, Vogošća).

Općine su dobile veći obim nadležnosti, kada je u pitanju površina građevine, umjesto do 5.000 m2, sada 10.000 m2 i više samostalnosti u donošenju prosotorno-planske dokumentacije za općine u sastavu Grada.

Posebno mjeto u Zakonu zauzimaju Centar za pružanje usluga iz oblasti prostornog uređenja i građenja – „CENTAR” i Sistem informacija o stanju u prostoru – „GPS”.

CENTAR je nadležni organ dužan obrazovati u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona, u skladu sa svojim aktom o unutrašnjoj organizaciji tj. do 28. kolovoza 2017. godine.

Ove dvije institucije CENTAR i GPS, imaju osnovni zadatak da građanima – fizičkim osobama i pravnim osobama omoguće da u što kraćem roku – vremenu dođu do potrebnih papira (suglasnosti i uvjeta) za pribavljanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje, rok je sedam dana, a što je vrlo bitno da izdata dokumnetacija u postupku izdavanja urbanističke suglasnosti važi i za izdavanje odobrenja za građenje. Također, javna komunalna poduzeća, su dužna su dostaviti im svoje suglasnosti u roku od 15 dana.

Dakle, Zakon je sveobuhvatan, precizan, sa vrlo kratkim rokovima, ali se ipak mora postaviti logično pitanje:

Da li je Zakon trebao stupiti na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja, i da se od tada i primjenjuje ili da rok primjene bude u roku duži??

SET misli da je trebalo pisati: Zakon stupa na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja, a početak primjene počinje od 01. siječnja 2018. godine, baš zato što treba imati u vidu organiziranje naznačene dvije institucije, CENTAR i GSP, kao i pripremu javnih komunalnih organizacija.

SET – Samostalni Ekspertni Tim UGDAU DIF U BIH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});