fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Gradonačelnik Tuzle i SDP diktatorski smijenili Gorana Stojaka

Autor: Viktor Krešić

TUZLA - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je jučer održala radni sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija, predstavnicima UNDP-a i ambasada SAD-a i Švicarske. Na sastanku se pored ostalog zasebno raspravljalo o problemu odlagališta šljake ugljena termoelektrane "Tuzla". Nedavno smijenjeni predsjednik Mjesne zajednice Bukinje, Goran Stojak, je nazočnima predočio probleme s kojim se suočava stanovništvo tog područja. U svom izlaganju Stojak se osobito osvrnuo na bahato ponašanje predstavnika "strateške" termoelektrane "Tuzla" koja, nažalost uz prešutnu suglasnost odgovornih institucija, i dalje nesmetano nastavlja sa nekontroliranim zagađenjem okoliša, kako sa aktivnih tako i sa zatvorenih odlagališta šljake ugljena.

Kao posljednji primjer takvog ponašanja je istaknut slučaj nezakonitoga zbrinjavanja 3.000 m3 opasnog građevinskog otpada koji sadrži azbest, koji je TE Tuzla na nelegalan način zatrpala na odlagalište šljake ugljena Jezero 2. U vezi s tim problemom ministrici su prezentirani jasni dokazi o kršenju odredbi okolinske dozvole i Zakona o upravljanju otpadom, te se zahtjeva hitna intervencija ministarstva, jer nadležne inspekcije, iako su u više navrata informirane o ovom problemu, do sada nisu reagirale.

Pored toga je kao primjer kako se na ovom području “rješavaju” okolišni problemi i nedavna smjena Gorana Stojaka koja je po svemu sudeći rezultat dogovora predstavnika termoelektrane, gradskih vlasti i gradonačelnika Jasmina Imamovića. Ministrica je istakla da će, u okviru njenih nadležnosti,poduzeti sve potrebne mjere u cilju zaštite okoliša i zdravlja građana Bukinja i izrazila zainteresiranost da sa gospodinom Stojakom, predstavnikom građana obiđe to područje i vidi pravu situaciju na terenu.

stojak-suradnici21072017

Bitno je pri tome istaći da je na diktatorski Europi danas nepojmljiv način, smijenjen predsjednik MZ Bukinje, Goran Stojak koji se u proteklom vremenu dok je obnašao ovu dužnost prometnuo kao istinski borac za mještane ove MZ, ali i šire. Zahvaljujući velikoj agilnosti i požrtvovnosti Gorana Stojaka, problem zagađenja tla i zraka, kršenje propisa i zakona, kršenje osnovnih ljudskih prava, neravnopravan i maćehinski odnos gradskih vlasti i gradonačelnika Jasmina Imamovića uspio je izdići na visoku razinu.

Danas skoro da nema medijske kuće u Europi koja nije bila u Bukinju (Tuzla), upozoravajući europsku javnost na sve poteškoće s kojima se stanovnici suočavaju. Nije to samo problem Bukinja već čitave tuzlanske regije, ali nažalost ostali sudionici političkog i društvenog života šute i nijemo sliježu ramenima pred političkim moćnicima poput Jasmina Imamovića. Nažalost posljedice svega toga su pogubne. Treba se samo osvrnuti na sve veći broj malignih oboljenja, pa će biti jasno što nas čeka u budućnosti ako ne bude više onih koji će tražiti da se i ovdje u Tuzli počnu poštivati norme koje su propisane, a koje neko zbog vlastitog interesa dopušta i tako uništava nadolazeće generacije.

Goran Stojak bit će vjerojatno u povijesti ovog grada upisan kao jedini predsjednik Mjesne zajednice koji je pozvan da u Europskom parlamentu pred nadležnim komisijama i odborima predstavi problem zagađenja tla i zraka i posljedice svega toga na život običnog čovjeka. Budući da nije nijemo slušao već upravo suprotno, glasno tražio osnovna ljudska prava, nije bio miljenik gradskih vlasti i gradonačelnika Jasmina Imamovića. Zbog toga je izostala i komunikacija s onima koji odlučuju o životu i smrti u ovom gradu i koji su pokušali minimizirati volju građana Bukinja iskazanu kroz predstavnike u Mjesnoj zajednici kao i na proteklim lokalnim izborima.

Tome u prilog ide i činjenica o raspodjeli mandata u Savjetu MZ. HDZ-u BiH su sa 176 glasova dodijeljena 2 člana, SDP-u sa 76 također 2 člana. Sa 99 glasova i TA ima 2 člana, a DF s 46 jednog. Ovime je napravljen raspored kako bi SDP s partnerima imao većinu i utišao glas naroda i zahtjeve koji su upućivani preko Savjeta MZ.

Goran Stojak zajedno s ostalim članovima Savjeta MZ Bukinje tražio je osnovne i jednostavne stvari kako bi život u ovoj našoj mikrosredini bio ugodniji. Zbog toga je uživao ogromnu potporu svih mještana koji će opet stati uz njega i nastojat ćemo zajednički rješavati krupna pitanja. Nastavit ćemo biti uključeni u donošenje regulacijskih planova kao i drugih strateških dokumenata u kojima ima dosta propusta i kojima se želi pogodovati „velikim igračima“, a sve na štetu mještana, njihovog zdravlja i budućnosti. Kroz peticije i zborove građana nastavit ćemo tražiti povoljnije uvjete za priključenje na sistem daljinskog grijanja, ukazivati na bahato ponašanje pojedinaca kojim se uništava imovina plaćena na stotine tisuća KM i niz drugih za život svakog stanovnika važnih stvari.

Zbog toga i poruka svima koji odlučuju o ovim stvarima – NEĆETE NAS UTIŠATI, poručuju Stojak i njegove kolege.

Autor: Viktor Krešić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});