fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Granični policajci danas uhvatili 80 migranata, mnogi pobjegli u šumu

Autor: Dnevno.ba

VIŠEGRAD - Na graničnom pojasu kod Višegrada danas je vladala izvanredna situacija kada je velika grupa migranta pokušala ući ilegalno u BiH. Pripadnici Granične policije BiH zajedno sa kolegama iz SIPA-e i DKPT-a uspjeli su uhvatiti 80 migranta, a jedna grupa uspjela je pobjeći, saznaje agencija Patria.

Ovo područje predstavlja žarište migracijskog pritiska od početka ove godine kada je aktivirana pod ruta iz Srbije. Najveći priljev je na područje Višegrada i Zvornika.

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, migranti se danima kriju po šumi i napuštenim objektima, a kada ih uhvate ne žele otkriti kako su znali kuda trebaju ići. Sumnja se da je riječ o dobro osmišljenom scenariju te da postoji grupa koja migrante za novac usmjerava na ovaj dio granice, a zatim ih dalje prevozi prema glavnom gradu BiH.

Graničnoj policiji 18. svibnja su se pridružili i policijski službenici DKPT-a i SIPA-e te je pojačana kontrola već dala rezultate. No, sve veće grupe migranta koje se kreću zajedno teško je zaustaviti.

Graničnoj policiji nedostaje ljudstva, a izvanredna situacija traje već šest mjeseci te su skoro iscrpljeni svi ljudski i materijalno-tehnički resursi  ove agencije.

Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici utvrdilo je zaključak da bude izvršena hitna prekomanda policijskih službenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima u cilju sprečavanja nelegalnih ulazaka u zemlju.

Ministarstvo sigurnosti  je zaduženo da redovno prati i izvještava Vijeće ministara BiH o aktualnom  stanju u oblasti migracija u BiH.

Od početka ove godine zabilježeno je više od 4.000 migranta, a očekuje se da bi ta brojka u ovoj godini mogla narasti i više od 30.000.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});