fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Gubici „Elektroprivrede BiH“ 21,1 milijun maraka!

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) za devet mjeseci ove godine zabilježila je gubitak od oko 21,1 milijun maraka, pokazali su financijski rezultati poslovanja, otkriva „Dnevni avaz“.

Prema tim rezultatima, sasvim je izvjesno da će EPBiH godinu završiti u minusu, što se posljednji put deogodilo 2010., u eri generalnog direktora Amera Jerlagića. Financijski izvještaj o poslovanju našao se jučer i pred članovima Nadzornog odbora (NO) „Elektroprivrede BiH“ na sjednici u Sarajevu, ali zbog obimnog dnevnog reda nije razmatran te će o njemu biti govora danas.

Upravo je NO EPBiH sredinom rujna ove godine, a na zahtjev resornog ministra energije Nermina Džindića, tražio precizan sanacioni plan mjera od Uprave EPBiH kako bi se enormni gubici smanjili, a povećala proizvodnja struje i nabavka uglja.

No, za tri mjeseca, od lipnja do rujna, „Elektroprivreda“ je smanjila gubitak za svega 1,7 milijun maraka, što je, ako se uzme broj uposlenih i sanacioni plan, mizeran rezultat. Gubitak za pola godine iznosio je, naime, 22,8 milijuna KM.

Prodali viškove

Gubici u poslovanju dolaze u trenutku kada je ova državna firma skoro pa sakrila informaciju od javnosti da je već prodala viškove električne energije za nerednu godinu i pritom zaradila 28 milijuna maraka (14 milijuna eura).

Ali, u prvom kvartalu, „Elektroprivreda BiH“ struju je proizvodila i prodavala po 42,60 eura po megavat-satu, a na burzi kupovala i po 115,29 eura po megavat-satu u siječnju, a u veljači i po 125,52 eura. Samo u siječnju kupljeno je struje za 36,9 milijuna KM, a u veljači za 28,2 milijuna KM.

Ništa od mjera sanacije

Nadzorni odbor u rujnu je čak, nezadovoljan mjerama sanacije, odbio prijedlog Uprave EPBiH, koja je u nadi da sanira milijunske gubitke, izbjegla da smanji enormne plaće, po čemu su rekorderi u državi. Ovakav plan, u kojem je predviđeno samo povećanje proizvodnje struje i nabavka uglja, okarakteriziran je kao paušalan i nedovoljno razrađen, a Upravi je dat rok da dostave novi. Ali, ni novi nije dao rezultate.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});