fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HAHN: Upitnik je ispit zrelosti i opredjeljenja bh. vlasti

Autor: N1

SARAJEVO - Očekujemo koordinirane i usuglašene odgovore, a ovo je ispit zrelosti i zajedničkog opredjeljenja bh. vlasti na putu ka EU, izjavio je Johannes Hahn nakon uručivanja upitnika za EU.

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, gospodin Johannes Hahn uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gosp. Denisu Zvizdiću Upitnik Europske komisije.

“Imamo iskustva drugih zemalja. Ovo je dokazan proces, odnosno da jedan od koraka koji slijedi ovakav čin je pokretanje većeg broja stranih investicija. Strane kompanije se osjećaju sigurnije, a ovakve stvari daju njima garancije ulaganja u BiH”, rekao je Hahn.

On je naglasio da ovaj proces nije došao tek tako.

“Aktivnosti su se provodile, uspostavljenja su radna tijela i grupa. Proces koordinacije je počeo prije ovog čina. Ova aktivnost predstavlja ispit fleksibilnosti vlasti da primjenjuju samu koordinaciju.”

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju je rekao: “Elektronska verzija upitnika izgleda kao kreditna kartica, a prije korištenja se mora napuniti. BiH želim sve najbolje i nadam se da ćete odgovoriti na pitanja što je prije moguće.”

Hahn se na pitanje novinara osvrnuo i na širenje nacionalizma i ekstremizma.

“To je stvar šire generalne zabrinutosti. Svjedoci smo nacionalističke retorike i u drugim zemljama, a ne samo u BiH. Takve stvari ne pomažu aktualnim događanja. Prilikom dolaska u Parlamentarnu skupštinu BiH sreo sam grupu studenata, mladih ljudi, koji gledaju naprijed i njih zanima budućnost BiH, ali i regije.”

On je izjavio da fokus svih nas treba biti na unapređenju socio-ekonomskog stanja i stvaranju radnih mjesta.

“Primjer s cijenom lijekova je dobar potez koji građanima donosi direktne koristi. Takve stvari građani žele i očekuju, umjesto da se grade novi zidovi.”

Pitanje radikalizma je mnogo šire pitanje, mišljenja je Hahn.

“Ako mladim ljudima možemo ponuditi perspektivu i radna mjesta, onda bih pozvao domaće vlasti u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama da rade na tome, da budu kreatori nečega, da osiguravaju budućnost.

To je jedini odgovor koji se može ponuditi na radikalizaciju. Ona će se onda smanjiti i ublažiti. To vrijedi za sve. Ovo je jedan prekogranični fenomen i zato je potreban isti takav odgovor i reakcija.”

Autor: N1
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});