fbpx

HALEY: SAD pripremio obavezujući nacrt rezolucije o primirju u Siriji

Autor: Fena

NEW YORK - Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim narodima (UN) Nikki Haley je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a izjavila kako je primirje u Siriji do sada bilo bezuspješno.

Haley je istakla kako je zbog toga SAD Vijeću sigurnosti UN-a uputio novi obavezujući nacrt rezolucije o primirju u toj zemlji.

– Primirje je do sada bilo bezuspješno i vrijeme je da se nešto učini. SAD ni u kojem slučaju neće dati prostora izgovorima. Pripremili smo jednostavan i obavezujući nacrt rezolucije o primirju u Siriji – rekla je Haley.

– Čim bude prihvaćen, istog momenta će stupiti na snagu u Istočnoj Guti i Damasku – kazala je Haley tokom sjednica na kojoj se raspravljalo o “neprovođenju primirja” u Siriji, prenosi TRT.

Upozorila je da će, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne uspije djelovati u Siriji, Washington biti spreman to uraditi, kao što je to učinio prošle godine udarom na zračnu bazu sirijske vlade zbog smrtonosnog napada kemijskim oružjem.

Optužila je Rusiju da ne ispunjava data obećanja po pitanju provođenja primirja u ratom pogođenoj Siriji.

Naglasila je na kraju kako se u Siriji i dalje nastavljaju izvoditi napadi na djecu i civile.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) je usvajanjem rezolucije 24. veljače, zatražilo je proglašavanje humanitarnog primirja u Siriji, prvenstveno u Istočnoj Guti. Iako je zatraženo da se primirje počne implementirati bez odlaganja, tada nije precizirano kako će i kada ono početi.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI