fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HDZ 1990: Livanjski Kaligula u potrazi za konjem

Autor: Dnevno.ba

LIVNO - „Nije važno vole li me ljudi, ili me mrze – važno je da me se boje“, riječi su rimskog cara Kaligule, zapisanog kao najgoreg cara u povijesti Rimskog carstva. Iako je prošlo punih 1976 godina kako je Kaligula nestao s lica zemlje, njegove metode su itekako žive i čine temelj djelovanja i ponašanja bosanskohercegovačke političke svite.

Ovih dana svjedočimo demonstraciji sile i samovolje prvih ljudi livanjskog HDZ-a BiH, koja je kulminirala današnjom smjenom Draška Dalića, predsjednika vlade Hercegbosanske županije.

Dalić je, posljednjih mjeseci, kontinuirano upozoravao na nepotizam i kriminal unutar HDZ-a BiH kojeg provodi gospođa Krišto sa drugim istaknutim članovima ove stranke.

Podsjećanja radi, neke od Dalićevih zamjerki, iskazane kroz javne istupe glasile su… „U Županijskom odboru HDZ BiH imamo potpuni nepotizam obitelji Krišto rodbinski i tazbinski. Kako objasniti članstvu HDZ BiH, pa i narodu sve ove odnose. Čime se može opravdati, da je suprug Borjane, Branko Krišto nositelj sljedećih funkcija: Član županisjkog odbora HDZ BiH, zastupnik u Skupštini HBŽ, predsjednik kluba HDZ BiH u Skupštini HBŽ, predsjednik upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru, pomoćnik ravnatelja županijske bolnice u Livnu, predsjednik povjerenstva za odobravanje vanjskog liječenja, predsejdnik povjerenstva za određivanje specijalizanata, ono što ja znam. Neka članstvo HDZ BiH, a i drugi procjene o čemu se ovdje radi“.

Upravo zbog takvog pristupa, Dalić je platio ceh.

No, nije Dalić jedini koji plaća ceh promišljajući i govoreći ništa drugo – već istinu. Ceh plaća narod Hercegbosanske županije, mladi, branitelji, nezaposleni. Svi, izuzev nekoliko obitelji koji drže kontrolu nad narodom, manipulirajući njegovim nacionalnim osjećajima; temeljem straha, ucjena i jednoumnih obrazaca djelovanja, na kojim bi i najveći totalitaristi mogli pozavidjeti.

Pitamo se; je li to Hrvatski odgovor? Je li to odgovor na poziciju hrvatskog naroda koja je katastrofalnih razmjera, a koja se očituje političkom, gospodarskom, demografskom, društvenom, socijalnom krizom? Je li to odgovor na pune autobuse livanjske mladosti, koji svakoga jutra polaze, u jednom smjeru, za Njemačku?

Umjesto hvatanja u koštac sa problemima koji hrvatsko nacionalno biće dovode do izdisaja, gospoda iz livanjskog HDZ-a BiH je zabavljena kako utrošiti stotine tisuća KM-a, koje kontinuirano dolazi na račune njihovih privatnih udruga, a pritom sankcionirajući svakog tko se usudi i pomisliti postaviti pitanje u vezi dotičnih, netransparentnih i kriminalnih radnji.

Zanimljiva je i činjenica kako je gospođa Krišto, zajedno sa drugim istaknutim članovima HDZ-a BiH, posljednjih dana, u kontekstu neuspjelih pokušaja izmjena Izbornog zakona, iskazivala nezadovoljstvo ponašanjem svojih koalicionih partnera iz SDA, što je dovelo do nepostojanja parlamentarne većine i pucanja vladajuće koalicije. Ipak, vidimo, koalicija funkcionira kada to zatreba. Pa su tako današnju smjenu podržali i zastupnici iz SDA, koji su uz zastupnike SDP-a, NSRzB i SNSD-a, predvođeni HDZ-om BiH srušili prvog čovjeka županije.

Stoga, poručujemo gospodi iz HDZ-a BiH, kada već imaju tako plodnu suradnju sa SDA, neka provedu izmjene Izbornog zakona, ustavne reforme i druge zakonske promjene koje su obećali hrvatskom narodu i za koje su dobili povjerenje.

Kaligula je, gubivši povjerenje u svoje suradnike i ljude, naposljetku svoga konja imenovao senatorom. Možda se, u ozračju gubljenja povjerenja prvih ljudi, kao i odlaska Livnjaka u svijet, gospođa Krišto nađe u sličnoj situaciji. Na njezinu sreću, u Livnu ima predivnih autohtonih konja, pa će imati luksuz vršiti selekciju. Vjerovatno i tad, nepotističkim i koruptivnim metodama.

HDZ 1990

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});