fbpx

Hidrogradnja ide u stečaj!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije o stanju u privrednom društvu Hidrogradnja Sarajevo i mogućnost pokretanja stečajnog postupka.

Federalni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je zaključeno kako će Vlada FBiH podržati aktivnost direktora Hidrogradnje ako podnese prijedlog stečajnog postupka.

“U tom slučaju Vlada FBiH će odobriti i sredstva za isplatu u iznosu koji će biti naznačen u odluci stečajnog suca za avans za financiranje prethodnog postupka“, rekao je Džindić.

On je dodao da Vlada FBiH u strukturi Hidrogradnje učestvuje sa 67 posto, a ostali dioničari sa 33 posto te da zbog kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi ovo privredno društvo, Vlada FBiH nije bila u mogućnosti realizirati osiguranje kratkoročnih kredita.

Ministar Džindić je dodao da stanje u Hidrogradnji nije nimalo zavidno i da su glavni razlozi za takvo nešto višak radnika, blokirani računi, neisplaćeni doprinosi, tužbe i disbalans radne snage.
Na kraju je zaključio da ovo poduzeća mora ići u stečaj kako bi postalo zdrava firma sa potrebnim kadrovima.

Vlada je dala prethodne suglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita od po 600.000 KM za kompanije SECOM d.o.o. Visoko i Termoglas d.o.o. Živinice.

Danas je razmatran i usvojen izvještaj o vanjskom i unutarnjem dugu Vlade FBiH koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio ukupno 3.576.553.374 dolara ili 6.177.598.422 KM i bio manji u odnosu na protekli kvartal za 90.902.723 KM ili 1,45 posto.

Usvojen je i izvještaj o izvršenju Budžeta FBiH, također za prvo tromjesečje, u kojem su ostvareni prihodi, primici i financiranja u ukupnom iznosu od 413,6 milijuna konvertibilnih maraka, što je 16 posto planiranog iznosa za cijelu ovu godinu.

Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekta gradskih prometnica u Sarajevu (dodatno financiranje) i donijela Odluku o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH za dodatni iznos zajma kod EBRD-a od 6.000.000 eura za nastavak financiranja ovog projekta.

Danas je, također, usvojena informacije o stanju projekta dionica autoceste Počitelj – Bijača, poddionica Zvirovići (Međugorje) – Počitelj na Koridoru Vc.

Zadužene su Autoceste FBiH da poduzmu sve aktivnosti potrebne za početak realizacije projekta izgradnje poddionice autoceste Zvirovići (Međugorje) – Počitelj na Koriodu Vc nakon donošenja rješenja Vlade Federacije BiH o prijevremenom ulasku u posjed ekspropriranih nekretnina.
Federalna vlada donijela je Odluku o odobravanju sredstava iz Proračuna FBiH za 2016. godinu u iznosu od 141.700 KM, namijenjenih sufinanciranju Projekta CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja za 2016. godinu.

Vlada Federacije BiH je upoznata sa zaključcima Vijeća ministara BiH u vezi s pripremnim aktivnostima u proceduri dostave odgovora na Upitnik Europske komisije.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI