fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HNS sam ne može jamčiti promjenu IZ-a i reorganizaciju države

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Najprije moramo znati da su Hrvati konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini i imaju pravo preko svojih političkih predstavnika tražiti zajamčena prava sadašnjim Ustavom i odredbama sporazuma iz Daytona. Isto tako imaju ne samo pravo već i obvezu sve političke opcije unutar hrvatskog djelovanja dati svoj vid o cjelokupnoj situaciji i da samostalono predoče svoj politički program a onda kroz suradnju s drugim i sličnim političkim opcijama polože račune svojim glasačima bez obzira na njihov broj. Ali je važnije sljedeće. Politički prvak, izborni pobjednik ispred Hrvata, odgovara svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini a ne samo vlastitim biračima.

Treba imati na umu i drugu važnu stvar. Ono što traže Hrvati, ono što zahtjeva politički hrvatski prvak u Bosni i Hercegovini a to je danas HDZ BiH, ne mora nužno naići na odobravanje druga dva naroda i njihovih političkih predstavnika kao ni onih stranaka koje nazivamo građanske i multietničke. Prvo, i druga dva naroda, Bošnjaci i Srbi, su konstitutivni i imaju jednaka prava kao Hrvati. A građanske stranke se zalažu za opću multietničnost iako i same nekada padnu pod utjecaj jednoga naroda koji ih u većini bira.

Problem nastaje kada se ne može utvrditi granica između prava koje jedan narod zaslužuje i onih prava koje preko političkih predstavnika taj narod traži a drugi mu spočitavaju da prelaze tu granicu.

Sasvim je normalno da Hrvati kao jednakopravan narod traže da sami biraju svoje političke predstavnike koje će birati neposredno na izborima. Ako sadašnji izborni zakon to ne omogućava, a nije, ako Hrvatima može drugi narod birati predstavnike, a može, onda takav izborni zakon treba mjenjati. Kome to nije jasno, ni sam sebi nije jasan. Kome je to jasno a podržava takvo stanje, ide smjerom nezakonitosti i prevladavanja nad drugim.

Međutim, promjena izbornog zakona ne može i ne smije biti plan i program samo jedne, najjače stranke Hrvata, političkim prvakom ovog naroda. Rekli smo već da HDZ BiH odgovara svim Hrvatima u BiH a ne samo svojim glasačima. Taj izborni zakon bi sve Hrvate trebao štititi. Kako? Da je jednostavno riješiti ovakav i slične probleme, bilo bi bolje opće stanje, ne bi u ovoj državi imali OHR i druge međunarodno instruirane institucije.

S druge strane za promjenu izbornog zakona bi trebale dignuti ruku i druge stranke hrvatskog predznaka. Nije HDZ BiH, iako je najjači pojedinačno, vlasnik volje svih Hrvata. Kada znamo broj Hrvata u BiH i broj onih koji su glasali za ovu stranku na posljednjim općim izborima, ova tvrdnja je potvrđena.

Zbog svega navedenoga, znači, i činjenice da ne može jedna stranka sama odlučivati za cijeli narod, i činjenice da i političke opcije drugih naroda imaju pravo glasa kao i konačne potrebe za kompromisom, ova prava Hrvata o kojima je bilo riječ će biti teže ostvariti nego ijedno drugo. I što god dogovorile vodeće stranke Hrvata okupljene oko HNS-a, to je samo polazna točka u svemu i ne može biti temelj obećanja svim Hrvatima da će sigurno doći do promjene IZ i reorganizacije države, koliko god to željeli.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});