fbpx

Hrvatska dodijelila novac projektima u dijaspori i BiH

Autor: Hrvatiizvanrh.hr

ZAGREB - Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interese za Hrvate izvan Hrvatske za 2017. godinu.

Radi se o odluci koja je donesena temeljem Javnog poziva za prijavu projekata od 15. veljače ove godine u svrhu ostvarenja financijske potpore, a ovom je odlukom raspodijeljeno ukupno 1.803.000 kuna na 95 pravnih i fizičkih osoba, među kojima su oni i iz BiH i to 35 pravnih subjekata, odnosno različitih udruga i institucija te 17 fizičkih osoba koji su dobili ili jednokratnu pomoć ili pak pomoć za obnovu.

Brojni projekti

Na web stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH može se pronaći popis svih onih koji su ostvarili potporu, a kada su u pitanju pravne osobe na popisu se nalaze, između ostalog, dječji vrtić Sveti Josip iz Mostara s projektom “Djeca su sadašnjost i budućnost svih nas, Edukacijski razvojni park HO-RUK iz Livna s projektom “Robotika mladima”, Europska akademija Banjalučke biskupije za knjigu o masakru nad Hrvatima u Briševu, HKD Napredak-podružnica Vareš za dotaciju za tiskanje mjesečnika-lista vareških Hrvata “Bobovac”, Hrvatska udruga Obzor iz Širokog Brijega za projekt “Nezavisni hrvatski informativni portal”, Hrvatski kulturno društvo Napredak Kreševo za projekt “Svibanjki dani kulture 2017.”, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Sveti Jeronim iz Šujice za razvoj kulturno umjetničke djelatnosti ovog HKDU-a.

Također, potporu je dobilo i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Tihaljina za organizaciju i sudjelovanje na smotrama folklora u ovoj godini, Humanitarno-karitativna organizacija “Kruh sv. Ante”, franjevačke provincije Bosne Srebrene za kućnu njegu “Pomozima svim srcem” i Centar za fizikalnu terapiju, javna ustanova Centar za kulturu Orašje za informatizaciju i opremanje Gradske knjižnice u Orašju, Katolička obiteljska udruga “Milosrdno srce” iz Travnika za nabavku CNC stroja za obradu drveta, KUD “Usorski običaji” iz Usore za nabavku opreme i narodnih nošnji, Matica hrvatska Stolac za kulturnu manifestaciju “Stolačko kulturno proljeće 2017.”, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” iz Sarajeva u svrhu projektinih aktivnosti Centra, Nadbiskupijsko sjemenište “Petar Barbarić” iz Travnika za projekt Inovacija 2017 Plus-primjena novih metoda i pomagala u radu s polaznicima produženog boravka, Osnovna škola Vladimira Nazora iz odžaka za opremanje kabineta informatike, red Cistercita strožijeg obreda-Opatija Marija Zvijezda iz Banja Luke za projekt uređenja biblioteke trapističkog samostana kao i Selezijanska zajednica Sv. Ivan Bosco iz Žepča u svrhu potpore mladih poduzetnika.

Financijsku potporu dobila je i udruga “Pravna zaštita-iuris protecta” iz Žepča za projekt “Jednaka prava za sve”, Udruga “Vesela straža” Bugojno za konzervaciju i restauraciju temelja kasno-srednjovjekovne crkve, Udruga “Zlatni dol” iz Ljutog Doca za projekt sanacije puta do pitke vode, Udruga građana “CVIT” Međugorje za književno-poučni časopis za mlade “Cvitak”, Udruga građana “Inicijativa” iz Stoca za “SMART FEST” (Stolac music and arts festival), Udruga građana Matica hrvatska u Sarajevu za manifestaciju “Dani matice hrvatske u Sarajevu 2017.”.

Udruge i župe

Potporu su dobili i Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu Feniks iz Dervente za podršku u radu, Udruga hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93” iz Mostara za uređenja spomen područja Grabovica ’93-spomen kapelica, udruga mladih “Enter” iz Viteza za projekt “Dani hrvatskog kazališta u BiH”, Udruga mladih Korak iz Domaljevca za XIX. Smotru izvornog narodnog stvaralaštva “Domaljevačka tranica”, Udruga Naš kvart iz Mostar za projekt poboljšanja uvjeta rada za djecu u mostarskoj mjesnoj zajednici Bijeli Brijeg, kao i Udruga osoba s posebnim potrebama “Put u život” iz Orašja u svrhu razvoja sporta kod osoba s poteškoćama u razvoju.

Novčanu potporu ostvarili su i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” iz Prisoja za projekt četvrte revije tradicijske odjele i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske, Udruženje za podršku pozitivnim procesima napretka u BiH “Pravi pu” iz Donjih Mamića za projekt podrške pri zapošljavanju pod nazivom “Zaustavimo iseljavanje”, Univerzitet u Sarajevu-Katolički bogoslovni fakultet za projekt nabave knjižne građe za knjižnicu.

Potporu su dobile i dvije župe i to ona Srca Isusova Zvonik iz Tuzle za međunarodnu likovnu koloniju-Srebrenica 2017. te Svetog Ilije proroka iz Kiseljaka za izgradnju sanitarnih prostorija u sklopu župne crkve u Kiseljaku.

Autor: Hrvatiizvanrh.hr

ZADNJE VIJESTI