fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Hrvatski narodni savez prerastao u Hrvatsku stranku BiH

Autor: Dnevno.ba

VITEZ - Zastupnici Hrvatskoga narodnoga saveza odlučili su na izvještajnome-izbornome Saboru u Vitezu da se stranka ubuduće zove Hrvatska stranka BiH: Na taj su se korak, kako je pojašnjeno, odlučili zbog konfuzije koju je u javnosti izazivao isti skraćeni naziv kao i za Hrvatski narodni sabor.

Na prijedlog Predsjedništva za novoga šefa izabran je umirovljeni brigadir Božo Skopljaković iz Novoga Travnika. Skopljaković je iz OS Bih u mirovinu otišao koncem prošle godine, a svojoj vojnoj službi je nekoliko godina bio i vojni izaslanik BiH u Washingtonu.

Podsjećamo, Hrvatski narodni savez je bio sljedbenica stranke HSS-NHI. Inače, Nova hrvatska inicijativa je osnovana još 1999. godine i na prvim parlamenatrnim izborima je dobila više od 50 tisuća glasova što je tada bila velika alternativa HDZ-u BiH.

U svom nastupnom govoru novi predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković je najavio naporni rad na revitalizaciji posrnule stranke. Za HS BiH će, kako je kazao, biti stalna i prioritetna briga za interese svih Hrvata bez obzira u kojem dijelu BIH živjeli.

„Mi se ne dijelimo na južne ili sjeverne Hrvate, na zapadne ili istočne. Mi jednako cijenimo svakoga Hrvata i zbog toga smo snažno osudili i odbacili prijedlog HDZ-a BIH o izmjenama Izbornoga zakona, jer je diskriminirajući i krši ljudska prava. Neki kažu da će Vitez ući u treći entitet, a hrvatska sela oko Travnika neće. E pa ako moram birati između takvog trećeg entiteta i Travnika onda ću izabrati Travnik i svako njegovo selo, jer meni je jasno da ni Vitez nije zamišljen u tom entitetu“ – poručio je Skopljaković.

Dodao je kako će se Hrvatska stranka boriti za vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije. Skopljaković je pozvao sve nezadovoljne i obespravljene mlade ljude da se pridruže u toj borbi protiv opakova zla, kao što je primjerice zapošljavanje preko stranačkih veza i podmićivanjem.

Nadalje, HS će se zalagati za odlučne ekonomske reforme u kojima su u prvom planu reforma poreznoga sustava i javne uprave. Održivi povratak će biti samo nastavak kontinuirane politike koju od osnivanja promovira ova politička opcija. Za članove HS BiH je njihova neupitna domovina i nastavit će borbu za njezinu cjelovitost i integraciju u EU.

Osnivač Nove hrvatske inicijative i predsjednik Glavnoga odbora sada već bivšega Hrvatskoga narodnoga saveza BiH Krešimir Zubak je ustvrdio kako je stranka u zadnje vrijeme marginalizirana na političkoj pozornici. Naveo je niz subjektivnih i objektivnih slabosti zbog kojih su izborni rezultati bili loši.

„Teško nas je pogodio neuspjeli projekt spajanja s HSS-om, naročito je bolan i štetan bio propali pokušaj s ujedinjenjem sa HDZ-om 1990. Iako smo se bili dogovorili, vrh HDZ-a 1990 nikada nije sazvao ujediniteljski Sabor, a niti je pokazao ozbiljnu namjeru da izađu iz tzv. HNS-a. Mi i dalje mislimo da Hrvatima ne treba ovoliki broj hrvatskih stranaka i spremni smo opet pregovaarti o suradnji sa strankama sličnih programskih načela. Međutim, ovoga puta ćemo biti znanto oprezniji i iskusniji i sve ćemo dogovore ili sporazume pravno privesti kraju“ – kazao je Zubak.

Govoreći o odnosu s Hrvatskim narodnim saborom Krešimir Zubak je poručio kako je Hrvatima potrebna neka vrsta koordinacije, međutim ovakav HNS je za njega neprihvatljiv.

„Tzv. HNS je sveden na paralelno političko tijelo i udrugu građana koja funkcionira po modelu saveza komunista u kojem vlada jednoumlje. Mi smo se zalagali za koordinaciju koja će odlučivati po principu konsenzusa . Kako to nije prihvaćeno, mi nismo željeli biti dio tog projekta. Tražimo isti položaj kakav imaju Hrvati u Hercegovini. Mislim da je to pošteno i politički ispravno. Za Travnik tražimo sve što se traži i za Mostar. To nikada nismo čuli iz HDZ-a BIH“ – završio je Zubak.

Na koncu zasjedanja je zaključeno kako će Hrvatska stranka uskoro izaći s deklaracijom u ustroju Travnika kao gradskoga središta te sa svojim prijedlogom izmjena Izbornoga zakona.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});