fbpx

INDEKS NELEGALNE TRGOVINE: BiH na pretposljednjem mjestu u Europi

Autor: Klix.ba

BEOGRAD - Globalni izveštaj o indeksu nelegalne trgovine danas će biti predstavljen na konferenciji u Beogradu.

U okviru istraživanja koje je obuhvatilo 84 države, Bosna i Hercegovina (BiH) je zauzela 74. poziciju.

Bosna i Hercegovina zauzima pretposljednje mjesto od 34 procjenjivane europske zemlje, dok susjedne države imaju nešto bolje rezultate. Srbija se nalazi na 57., dok je Crna Gora na 63. poziciji.

Rezultati regionalnog izvještaja koji obuhvata ove tri države bit će detaljno predstavljeni na konferenciji u Beogradu “Nelegalna trgovina i siva ekonomija – međunarodna i lokalna perspektiva”.

Prema izvještaju koji je u posjedu Klix.ba, u kategoriji “domaće okruženje” koje potiče ili sputava tražnju za nezakonitom robom i njenu ponudu, što obuhvata stope poreza i doprinosa za pravna lica, kvalitetu državnih institucija, uređenje tržišta rada i percepciju troškova koje organiziranih kriminalitet stvara privrednicima Bosna i Hercegovina je ocijenjena naročito loše i na devetom je mjestu u cijeloj tabeli.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora suočavaju se sa sličnim problemima u pogledu korupcije, pokazatelja iz ove kategorije koji nosi najveći ponder. Sve tri države dobile su ocjenu tri od mogućih pet prema internom pokazatelju korupcije.

Također, navedeno je da Bosna i Hercegovina ima najmanje konkurentnu privredu od svih zemalja jugoistočne Evrope.

S druge strane, Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan napredak na unapređenju okvira za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, dok je Srbija usvojila Akcioni plan za suradnju sa FATF-om i njegovim regionalnim pandanom MONEYVAL-om u cilju unapređenja strukture za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma i otklanjanje njenih tehničkih nedostataka.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI