fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Inzko nije želio da se izvini zbog “usporedbe” Republike Srpske i NDH!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Povodom nedavnih komentara pojedinih političara da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko trebao da se izvini zbog izjave koju je prije nekoliko mjeseci dao o NDH i RS, iz OHR-a je priopćeno da je Inzko prije nekoliko mjeseci detaljno objasnio svoju izjavu i izrazio žaljenje zbog činjenice da je ona pogrešno citirana, a potom i pogrešno protumačena.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka izraženo je žaljenje onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove izjave u kojoj je početkom ove godine u istu ravan stavio Republiku Srpsku i NDH.

Povodom nedavnih komentara pojedinih političara da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko trebao da se izvini zbog izjave koju je prije nekoliko mjeseci dao o NDH i RS, iz OHR-a je priopćeno da je Inzko prije nekoliko mjeseci detaljno objasnio svoju izjavu i izrazio žaljenje zbog činjenice da je ona pogrešno citirana, a potom i pogrešno protumačena.

Iz OHR-a je objašnjeno da je visoki predstavnik u originalnoj izjavi jasno kazao da takvi datumi ne bi trebalo da budu obilježavani i da “niko ni ne razmišlja” da to učini, kako su to neki tvrdili.

– Također, visoki predstavnik nije imao namjeru da bilo koga uvrijedi. Bez obzira, on upućuje svoje žaljenje onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove pogrešno interpretirane izjave. On ja tada također rekao, a želi ponoviti, da nakon presuda Mladiću, Prliću i ostalima, moramo gledati u budućnost, a ona mora biti zasnovana na istini, pravdi i pomirenju, naveli su iz OHR-a.

Naime, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Mladen Ivanić, svoj dolazak na sjednicu PIC-a, koja je održana prošle nedjelje, navodno je uvjetovao Inzkovim isprikom.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH izraženo je žaljenje “onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove pogrešno interpretirane izjave”.

Portal Istinito iz Banja Luke je OHR-u uputio pitanje – da li ova izjava predstavlja izvinjenje visokog predstavnika Valentina Inzka zbog njegovog komentara o Danu RS, koji je izrekao 10. siječnja ove godine, kada je u istu ravan stavio Dan RS, 9. siječanj, sa godišnjicom ustaške tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

– Naš odgovor je da je izjava dovoljno jasna sama po sebi, navedeno je u kratkom odgovoru OHR-a na pitanje ovog portala.

Inzko je tada rekao da “Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travanj, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH).”

Reagirajući na tu Inzkovu izjavu, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne vidi razlog da kao srpski član Predsjedništva nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio RS i NDH.

-Inzkova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH, dodao je Ivanić i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Dejtonski mirovni sporazum, time i Republiku Srpsku, a ne da je usporedi sa NDH.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});