fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

INZKO: Ustavni sud BiH nije a la carte jelovnik

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Raspad zemlje je prazna prijetnja političara koji pokušavaju skrenuti pažnju javnosti sa stvarnosti, kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Mnogi smatraju da je već sutradan, po donošenju odluke o održavanju referenduma u RS-u, OHR trebao, u skladu sa svojim ovlaštenjima, poništiti ovu odluku, ali i sankcionirati njene donosioce. Koji je Vaš komentar? Zašto Vi to, gospodine Inzko, niste učinili? Zar to nije Vaše izričito dejtonsko pravo i obaveza?

– Trenutno mogu samo reći da razmatramo odluku Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma o 9. siječnju kao Danu Republike Srpske. Treba, također, napomenuti da odluka još nije objavljena u Službenom glasniku niti je stupila na snagu, s obzirom na to da se čeka na odluku Vijeća naroda RS-a.

Kakav je i inače Vaš stav spram ove odluke o referendumu, ali i odluke o donošenju Zakona o popisu u RS-u? Nisu li obje tipičan primjer kršenja ustavnopravnog sustava ove države?

– Kao što sam ranije rekao, direktor Jukić (Velimir, direktor Agencije za statistiku BiH, op.a) je djelovao u skladu sa zakonom i u okviru svog mandata, pa je njegova odluka valjana. Nadalje, Ustav obavezuje entitete da poštuju odluke institucija BiH. Osobe koje su na rukovodećim pozicijama u statističkim agencijama i njihovi uposlenici su fantastično obavili svoj posao. Radili su i djelovali na temelju zakona, koji je usvojen prije nekoliko godina uz suglasnost svih strana. Suštinski, rezultati popisa su od osnovnog značaja za ekonomiju Bosne i Hercegovine i socijalno planiranje, a kao takvi ovi rezultati će biti od pomoći u procesu provedbe reformskog programa i europskih integracija. Smatram da je šokantno da pojedini političari prave tako veliko pitanje od relativno malog dijela popisa, dok su istovremeno indiferentni prema podacima da je veliki broj građana napustio ovu zemlju ili prema podacima o visokoj stopi nepismenosti koju je pokazao popis.

Nije li obaveza OHR-a, odnosno visokog predstavnika, da zabrani antiustavnu i antidejtonsku praksu u našoj zemlji?

– Da, dio mog mandata je da osiguram poštivanje Mirovnog sporazuma, tako da na posljednja dešavanja gledam iz te perspektive. Vijeće za provedbu mira (PIC) je sasvim jasno reklo da se moj mandat iz aneksa 10 i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a nije promijenio, te podvukao da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente da se osigura poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Inzko je u intervjuu rekao da je raspad zemlje prazna prijetnja političara koji pokušavaju skrenuti pažnju javnosti sa socijalne i ekonomske stvarnosti sa kojom se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});