fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Iran nastavlja izvoz nafte unatoč prijetnjama Trumpa

Autor: Fena

TEHERAN -Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je kako će njegova država čvrsto stati protiv prijetnji Sjedinjenih Američkih Država zbog pošiljki nafte, nakon što je Washington vratio ekonomske sankcije Islamskoj Republici.

– Ako Amerikanci žele nastaviti održavati ovu nemoguću ideju, moraju znati i njene posljedice. Ne mogu ni pomisliti kako Iran neće izvoziti naftu koju će drugih uvoziti – kazao je on za državni medijski servis.

On nije naveo koje su posljedice u pitanju, no ranije su iranski zvaničnici prijetili blokadom Hormuškog moreuza, velike trgovačke pomorske rute na Bliskom istoku, sve u znak odgovora na američke poteze.

Washington je te prijetnje odbacio kao blef.

Tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Koreje Rijem Yong-hoom u Teheranu u srijedu, Rouhani je upozorio kako je SAD „nepouzdan i nevjerodostojan“ pregovarački partner koji nije ispoštovao „nijednu od svojih obaveza“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ri je također kazao kako su sankcije Iranu „nepravilne i suprotne međunarodnim standardima“.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog svog programa nuklearnog oružja.

Prva runda ponovo uspostavljenih američkih sankcija za mete je imala avio i autoindustriju, kao i bankarski sistem države. Druga runda koja će udariti energetski sektor azijske države bit će nametnuta 5. novembra.

Države poput Rusije, Kine i Turske, međutim, objavile se kako neće poštivati američke sankcije i nastavit će trgovinu sa Iranom. I evropske države su poručile kako će poštivati nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. i nastaviti sa trgovinom

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});