fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Iran obustavio izvoz nafte u Francusku i Južnu Koreju

Autor: Geopolitika news

TEHERAN - Izvoz iranske nafte u srpnju se nastavio smanjivati, što je reakcija na predstojeće potpuno uvođenje američkih sankcija protiv te države u studenom ove godine. Uvoz iranskog „crnog zlata“ smanjuju europski kupci, a isporuke u Francusku i Južnu Koreju već su u potpunosti obustavljene, priopćila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom mjesečnom izvješću.

„Izvoz iranske nafte pao je za 90 tisuća barela dnevno, na razinu od 2,19 milijuna barela na dan, jer europski kupci smanjuju svoj uvoz, a Južna Koreja ga je u potpunosti obustavila zbog predstojeće uspostave američkih sankcija u studenom. … Suglasno podatcima za praćenje brodova tvrtke Kepler, izvoz iranske nafte u Europu, uključno i Tursku, u srpnju se snizio na 140 tisuća barela dnevno, što na mjesečnoj razini iznosi 410 tisuća barela. Pri tom je taj pokazatelj 2017.g. iznosio 750 tisuća barela dnevno. A isporuke u Francusku posve su obustavljene“, navodi se u izvješću IEA.

Štoviše, navodi se dalje, američka administracija odbacila je molbu francuske energetske tvrtke Total za izuzeće od američkih sankcija, što bi joj omogućilo nastavak aktivnosti u Iranu i očuvanje svog učešća u (plinskom) projektu „Južni Pars 11“.

Podsjećamo: Donald Trump je 6. kolovoza objavio potpisivanje izvršnog ukaza o uspostavi američkih sankcija protiv Irana, koje su bile ukinute nakon postizanja nuklearnog sporazuma s tom zemljom u srpnju 2015.g. Prvi sankcijski paket, koji je na snagu stupio 7. kolovoza, brani tvrtkama provedbu operacija u kojima sudjeluje iranska vlada, vezano uz kupnju državnih obveznica SAD-a, dolarske aktive i plemenite metale.

Drugi paket sankcija, koje se odnose na iranski energetski sektor, stupit će na snagu početkom studenog ove godine, a one prijete i onima koji s njim budu surađivali. Taj će paket uključivati i zabranu „financijske, materjalne i tehničke suradnje“ s iranskom Nacionalnom naftnom tvrtkom i naftnom trejding tvrtkom Naftiran Intertrade Company, kao i iranskom središnjom bankom.

Autor: Geopolitika news
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});