fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Isplata mirovina od 1. do 5. u mjesecu, Zavod diže kredit

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Umirovljenici iz FBiH već od idućeg mjeseca traže isplatu mirovina od prvog do petog u mjesecu, u protivnom planiraju masovne prosvjede, piše Večernji list BiH.

“Naša Skupština koja je održana u travnju u Fojnici usvojila je zaključke te je Izvršni odbor zadužen organizirati prosvjede tijekom predizborne i izborne kampanje ako se naši zahtjevi ne realiziraju”, kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH, piše Večernji list BiH.

Navodi kako umirovljenici imaju samo tri zahtjeva, od kojih je jedan da se mirovine isplaćuju do petog u mjesecu. Druga dva zahtjeva odnose se na funkcioniranje Zavoda MIO te tako umirovljenici traže saniranje duga ovog zavoda, kao i usvajanje Zakona o MIO kojim se uvodi bodovni sustav koji pravednije utvrđuje izračun mirovina. Rapa kaže kako su se u razgovorima s premijerom FBiH Fadilom Novalićem složili da isplata mirovina ide od 5. do 10. u mjesecu, međutim, Izvršni odbor Saveza umirovljenika to nije prihvatio.

“Izvršni odbor je poštovao zaključke Skupštine koja je naše najveće tijelo, tako da inzistiramo na provedbi odluke o isplati mirovina do 5. u mjesecu”, ističe Rapa. Na pitanje koliko je realno da se mirovine u FBiH isplaćuju u navedenom vremenskom roku ako uzmemo u obzir da je deficit Zavoda MIO veći od 150 milijuna KM te da se trenutačno mirovine za jedan mjesec isplaćuju 35 dana, Rapa kaže kako je rješenje na vidiku.

“Sutra (op. a. danas) Upravni odbor Federalnog zavoda MIO održava svoju sjednicu na kojoj će se vjerojatno naći prijedlog o kreditnom zaduženju ovoga zavoda kako bi se mogla osigurati isplata mirovina u roku koji mi zahtijevamo”, kaže Rapa. Iako ćekreditno zaduženje Zavoda MIO vjerojatno osigurati isplatu mirovina u prvih pet dana u mjesecu, dugoročno će ovaj potez dovesti do još većih problema s isplatom.

“Naš je stav, s kojim smo upoznali i Vladu i Parlament FBiH, kao i sam Zavod, da mi nismo za zaduživanje Zavoda jer to opet ide preko leđa umirovljenika. Morat će se plaćati kamate na to zaduženje, čime će se Zavod dovesti u još veće financijske probleme. Mi smo tražili od Vlade FBiH da se zadužuju oni koji su nama dužni, a to su državne tvrtke koje nam duguju oko 450 milijuna KM. Neka te tvrtke dižu kredite, nama uplate dug i plaćaju kamate, jer je to njihov dug, a ne naš”, ističe Rapa.

Dodaje kako Vlada Federacije BiH iz njima nepoznatih razloga nije poštovala stav umirovljenika te je donesena odluka koja će u još veću dubiozu dovesti Zavod MIO.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});