IZ IZETBEGOVIĆEVA UREDA: “Ovakva pisma mogu zaustaviti put BiH prema NATO-u”

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Sadržaj pisma kojeg je Dragan Čović uputio predsjednicima država članica NATO-a nije dogovoren u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, što je neprihvatljivo kada je riječ o ovako važnim pitanjima. U pismu su paušalno i neutemeljeno iznesene tvrdnje o navodnom povratku u BiH radikalnih pojedinaca sa stranih ratišta, kao i o stupnju opasnosti koji to predstavlja za opću sigurnost. Zvanične institucije Bosne i Hercegovine su u više navrata iznijele službene podatke i procjene, a ono što je Čović napisao ne podudara se s tim.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pisao je nedavno svim predsjednicima i premijerima zemalja članica NATO-a. Osim što se radi o jednostranom pismu, koje nije usuglašeno sa preostalom dvojicom članova Predsjedništva, ono obiluje i paušalnim ocjenama određenih pojava u BiH, kao i nepotpunim informacijama u pogledu stvarnog stava svih političkih aktera u BiH spram pitanja pristupanja NATO-u.

U pismu kojeg je Čović, između ostalih uputio i predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, britanskoj premijerki Theresi May te njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ističe se da je aktivacija MAP-a iznimno važna jer je, kako navodi, BiH suočena sa velikim problemom naslijeđa radikaliziranih pojedinaca koji su iz Islamskih zemalja došli u BiH tokom rata, ali i zbog odlaska bh. građana na strana ratišta.

Nakon što se pismo pojavilo u medijima, stigle su reakcije iz Ureda Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Sadržaj pisma kojeg je Dragan Čović uputio predsjednicima država članica NATO-a nije dogovoren u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, što je neprihvatljivo kada je riječ o ovako važnim pitanjima.
U pismu su paušalno i neutemeljeno iznesene tvrdnje o navodnom povratku u BiH radikalnih pojedinaca sa stranih ratišta, kao i o stupnju opasnosti koji to predstavlja za opću sigurnost. Zvanične institucije Bosne i Hercegovine su u više navrata iznijele službene podatke i procjene, a ono što je Čović napisao ne podudara se s tim.

Ovakva pisma mogu biti samo kontraproduktivna i u krajnjem mogu obeshrabriti članice Alijanse da omoguće brži put BiH prema NATO-u – navode u Uredu Bakira Izetbegovića kao odgovor na upit medija.

Čović u svom pismu nije spomenuo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, niti jednog trenutka
nije premijerima i/ili predsjednicima spomenuo da u BiH postoje suprotna mišljenja politčara kada je riječ o pristupanju NATO-u, već sve nesuglasice svodi na rečenicu “Veza sa NATO-om i sjećanja na aktivnosti NATO-a nisu ista svim ljudima”.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI