fbpx

Izmjenjena optužnica protiv Lijanovića

Autor: Ljubuški.info

TUZLA - Županijsko tužiteljstvo u Tuzli izmijenilo je optužnicu protiv Jerka Ivankovića-Lijanovića i Stipe Šakića kojom se terete za zlouporabu položaja prilikom isplata poticaja.

Tužitelji Dalibor Bingas i Anela Garčević su pojasnili da se izmjenama ne uvode nova kaznena djela, ali su detaljnije opisani detalji vezani za davanje novca od poticaja, na osnovu iskaza svjedoka.

Kako su kazali tužitelji, u jednom od slučajeva, Suad Čamdžić, nekadašnji savjetnik Lijanovića, kontaktirao je Sulejmana Selimovića, vlasnika tvrtke “Voćar piramida” iz Visokog. Nakon što je pristao dati pola novca, Lijanović je potpisao nalog da se tvrtki “Voćar piramida” isplati poticaj od 127.730 maraka, a nakon čega je Selimović Čamdžiću u restoranu “Kulin dvor” u Semizovcu, osobno, u gotovini isplatio 63.865 maraka.

U izmjenjenoj optužnici je navedeno da su posrednici, koji su uzimali novac, zadržavali 10 posto, dok je ostali novac išao Lijanoviću.

Optuženi su kazali kako su shvatili izmjene, te da će se o njima izjasniti na sljedećem ročištu.

Da nije tužno, bilo bi smiješno – kazao je Lijanović.

Ivanković Lijanović je optužen zajedno s nekadašnjim savjetnikom Šakićem za zlouporabu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

U optužnici se navodi da su Lijanovićevi pomagači obavještavali gospodarstvenike koji imaju pravo na dodjelu poticaja, kada će biti raspisani javni pozivi. Potom, oni su jamčili dobivanje novca ukoliko se gospodarstvenici obavežu da će polovicu novca vratiti suradnicima ministra Lijanovića.

Nastavak suđenja je planiran za 14. rujna.

Autor: Ljubuški.info

ZADNJE VIJESTI