fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izvješće sa Skupštine UZB-a Podružnice Posušje

Autor: Dnevno.ba

POSUŠJE - U dobro popunjenoj Posuškoj kino dvorani održana je redovita skupština UZB Podružnica Posušje. Skupštinu je otvorio i vodio Predsjednik UZB Podružnica Posušje Vjekoslav Dragoja.

Nakon čitanja dnevnog reda koji je prihvaćen jednoglasno održana je minuta šutnje za sve poginule i umrle Branitelje.

Vjekoslav Dragoja kao uvodničar skupštine je u kratkim crtama izvijestio nazočne članove s kakvim objektivnim poteškoćama, etiketiranjima, podvalama s kojima se susretala UZB kao i Njegova Podružnica od svog osnutka od 2013 godine. Kako su pojedine stranke, pojedinci, određene udruge proistekle iz Domovinskog rata izjavljivali kako je UZB oponent nečije politike, zbog čega UZB u startu nije bila prihvaćena od šire javnosti ali kako je ta udruga zahvaljujući ustrajnosti i upornosti njenog užeg rukovodstva s područja ŽZH unatoč svim tim poteškoćama postigla respektabilne rezultate, zahvaljujući nizu sastanaka u ŽZH i FBiH sa predstavnicima Federalnog Ministarstva Branitelja. Ministarstva Branitelja ŽZH, predstavnicima aktualne političke vlasti u FBiH i ŽZH, kao i sastancima sa svim političkim strankama u FBiH dovela Rezoluciju Branitelja u samo finale, a u kojoj su koncipirani svi zahtjevi demobiliziranih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, i o kojim zahtjevima će uskoro biti raspravljano u oba Doma Parlamenta FBiH.

Napomenuo je također kako nije namjera UZB vraćanje u prošlost jer svako vraćanje u prošlost otvara rane koje još nisu zacijelile, te je stoga najbolje gledati u budućnost kako bi najčasniji sinovi država BiH koji su iznijeli cijeli Domovinski rat na svojim leđima dobili svoja zaslužena i stečena prava koja su na dohvatu ruke. Ostaje još samo završni čin usvajanja svih točaka Rezolucije u oba Doma Parlamenta FBiH kroz nekoliko ponuđenih prijedloga Zakona od strane UZB i Odjela za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u odnosno HDZ-a BiH.

Na kraju je izrazio svoje zadovoljstvo dosad učinjenim u njegovoj Podružnici kao i u krovnoj UZB/Borci BiH, te izrazio nadu kako će partneri UZB iz Armije BiH koji su također potpisnici Rezolucije Branitelja učiniti dodatne napore po uzoru na UZB te primorati druge predstavnike koalicijskih političkih stranaka u Parlamentu FBiH(SDA i SBB)da i oni prihvate Rezoluciju Branitelja kako je to učinila HDZ BiH.

Vlado Marušić, predsjednik UZB ŽZH je nazočne članove izvijestio o učinjenom od zadnjih mirnih prosvjeda u FBiH,25.04.2017 godine. Rekao je kako su predstavnici UZB održali radne sastanke s Predsjednikom HDZ BiH, Predsjednikom HNS-a, te hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, dana 29.05.2017 godine u zgradi HDZ BiH u Mostaru, te Odjelom za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u Mostaru dana 05.06.2017 godine, a na kojim sastancima je postignuto suglasje u svezi svih pitanja iz Rezolucije Branitelja koja je u cijelosti prihvaćena i koja će kroz nekoliko zakona uskoro ići u parlamentarnu proceduru u oba doma Parlamenta FBiH.

S tim u svezi rekao je kako je UZB već pripremila niz prijedloga,sugestija i amandmana na neke zakone iz oblasti braniteljskih kategorija a oni su:

-Zatraženo je vraćanje čl.16.u Prijedlog Zakona o razvojačenim Braniteljima koji tretira Braniteljski dodatak u visini od 6.00 KM mjesečno za sve razvojačene Branitelje koji dokažu učešće u borbenom sektoru u vremenskom periodu od 18.09.1991 do 23.12.1995,neovisno da li su u radnom odnosu ili ne,odnosno jesu li korisnici mirovine po osnovu rada ili invalidske mirovine,dok je za te Branitelje koji dokažu puno učešće u Domovinskom ratu predviđen Braniteljski dodatak u visini zajamčene mirovine u FBiH u visini od 326,00 KM.

zaboravljeni-posusje2-24062017

Pravo na Braniteljski dodatak nemaju Branitelji koji su već korisnici nekih prava iz rata i to:

-Pravo na RVI,

-Pravo dobitnika najviših vojnih odličja,

-Prava koja imaju obitelji poginulih zatočenih ili nestalih osoba,

Prava koja su Branitelji dobili po osnovu povoljnijeg umirovljenja(40:20,57,20 ili po osnovu zapovjednih dužnosti i sl.

Zatraženo je također usvajanje Uredbe o braniteljskom dodatku ili posebnog Pravilnika koji će dodatno razjasniti braniteljski dodatak za razvojačene Branitelje, kroz članak 16.Zakona o razvojačenim Braniteljima koji je već u parlamentarnoj proceduri.

-Zatraženo je usvajanje Zakona o jedinstvenom registru Branitelja i korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite i korisnika prava po vojnim komponentama (Armija BiH i HVO-a) koji je izradila UZB po uzoru na Pravilnik o jedinstvenom registru Branitelja i korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite koji je izradilo Federalno ministarstvo Branitelja 12.08.2009 godine, i upućivanje tog prijedloga u hitnu zakonsku proceduru u oba Doma Parlamenta FBiH, sukladno zaključcima Odjela za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u i UZB od 05.06.2017 godine,

-UZB je također u oba Doma Parlamenta FBiH dostavila svoje prijedloge,sugestije i amandmane na Prijedlog Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja koji je u javnoj raspravi do 30.06.2017 godine.

Marušić je na kraju rekao kako su učinjeni veliki koraci u provedbi Rezolucije Branitelja koja će zajedničkim snagama Odjela za Branitelje i Domovinski rat a samim time i HDZ BiH, kao i UZB ugledati svijetlo dana te kako je to neminovnost koja se morala dogoditi imajući u vidu žrtvu koju su podnijeli članovi UZB zajedno sa svojim predstavnicima i potpisnicima Rezolucije Branitelja u FBiH.

Isto tako se složio s Vjekoslavom Dragojom kako vraćanje u prošlost nije dobro jer će budućnost konačno anulirati svu nepravdu koju su predstavnici UZB doživljavali od svog osnutka kako bi se konačno jednom i zauvijek otkrila i razgolitila braniteljska istina u svoj svojoj potpunosti.

Nakon izlaganja Dragoje i Marušića branitelji članovi UZB su postavljali neka pitanja na koja su dobili iscrpne i konstruktivne odgovore. Pitanja su bila:

Što se učinilo u pogledu zahtjeva predstavnika UZB za smjenom odgovornih osoba u MUP-a koji su poslali policiju nja Branitelje dana 25.04.2017 godine?

Na ovo pitanje je odgovorio Marušić je koji je članovima rekao kako je UZB pismenim putem od premjera Vlade ŽZH Zdenka Ćosića zatražioa smjenu Ministra u MUP-a Ljubuški Zdravka Borasa te kako još nema nikakva odgovora ali UZB neće odustati od tog zahtjeva kao i od zahtjeva za smjenom Ravnatelja u MUP-a Milana Galića, Načelnik sektora krim policije i uniformirane policije u MUP-a Miroslava Galića i Milenka Madunovića jer su svi suodgovorni za slanje policije na Branitelje na graničnim prijelazima Bijača i Gorica, jer je to nedopušteno,nezakonito i nemoralno ponašanje tih predstavnika MUP-a imajući u vidu kako Branitelji nisu kriminalci koji nisu pravili nikakve probleme te kako je njihov prosvjed na graničnim prijelazima samo odraz njihovog očaja zbog šutnje aktualnih političkih snaga u FBiH, ŽZH od završetka rata na ovamo,te kako je upravo na štetu tih Branitelja povrijeđeno niz zakona, Ustava BiH te svih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima,a sada se na njih šalje policija što je nepoznato u svim demokratskim državama svijeta koje vode računa o svojim veteranima,Braniteljima.

Postavljeno je i pitanje prekršajnih kazni koje su poslane na mnoge braniteljske adrese u cijeloj ŽZH zbog navedenih prosvjeda?

Na to pitanje je odgovorio Vjekoslav Dragoja koji je rekao kako je u za veće prekršajne kazne od 700,00 KM zatraženo sudsko odlučivanje dok će one manje od 40,00 ili 50,00 KM biti plaćene kako bi Branitelji pokazali kako oni poštuju zakone dok se na njima trenira strogoća od strane MUP-a Ljubuški. Napomenuo je također kako se i u tom pogledu stanje smiruje imajući u vidu dogovor predstavnika UZB s članovima Odjela za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u,odnosno HDZ BiH te kako je to najbolje zaustaviti kako ne bi dolazilo do još većih eskalacija sukoba na relaciji UZB MUP-a Ljubuški.

Na kraju sastanka Dragoja i Marušić su dali izjave za JP Radio Posušje koje je u cijelosti pratilo skupštinu UZB Podružnice Posušje.

Zajedno do pobjede Branitelj i Bog vas blagoslovio!

Udruga Zaboravljeni Branitelji Podružnica Posušje

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});