fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jača uloga SAD-a na Balkanu: Vodeći američki kongresmeni uz BiH

Autor: Patria

SARAJEVO- Povećana vojna suradnja SAD-a sa BiH i zemljama Zapadnog Balkana predložena je novim Zakonom o autorizaciji nacionalne odbrane. Zakon, koji trenutno broji 1.052 stranice, 13. travnja su predložili Kongresmeni Mac Thornberry (Republikanac iz Texasa) i Adam Smith (Demokrat iz savezne države Washington).

Oni su inače predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za oružane službe u Zastupničkom domu (House Armed Services Committee). Komitet čine 33 Republikanaca i 28 Demokrata. Iako se Demokrati i Republikanci ne slažu o brojnim tema poput reforme zdravstvenog sistema, oni tradicionalno imaju zajednička stajališta kada je u pitanju financiranje Ministarstvo obrane.

Prijedlog zakona dva puta spominje Bosnu i Hercegovinu. Prvi put je u sekciji 572. pod nazivom „Ovlaštenje za dodjelu Ekspedicione medalje određenim Marincima za akcije 8. lipnja 1995. godine“. Tog dana su Marinci spasili pilota Scott O’Gradya nakon što su srpske snage oborile njegov avion šest dana ranije blizu Mrkonjić grada.

Drugi put je u sekciji 1274 pod nazivom „Ovlaštenje za povećanje angažmana za vojnu suradnju sa zemljama Zapadnog Balkana“ u kojoj piše, „Tajnikobrane je ovlašten da poveća angažman i vojnu suradnju sa zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa podglavljem 16, naslovom 10 Kodeksa Sjedinjenih Država“.

Thornberry i Smith predstavljaju kongresmene s najdužim stažom u Kongresu, te ljude koji su u proteklih dvadeset i više godina bili uključeni u neke od najvažnijih odluka vezanih za vanjsku i vojnu politiku SAD-a. Demokrata Adam Smith rođen je 15. lipnja 1965. godine u Washingtonu, gdje je i odrastao. Diplomirao je političke nauke na Fordham Univerzitetu 1987., a doktorirao je tri godine kasnije na Washington Univerzitetu. U američki Senat je izabran 1991. godine kao 25-godišnjak, čime je postao najmlađi izabrani senator u zemlji. Nakon šest godina provedenih u Senatu, izabran je u američki Kongres, gdje se nalazi i danas.

Tokom političke karijere donosio je odluke koje se nisu sviđale najvećem dijelu Demokratske stranke, ali je s druge strane stekao status jednog od najsigurnijih članova Kongresa. Na svim izborima dobivao je podršku glasača preko 60 posto i njegovo mjesto u Kongresu smatra se skoro „zacementiranim“.

Pažnju javnosti u SAD-u privukao je nakon 11. rujna 2001. i terorističkih napada na New York. Tada je glasao u korist Bushovog zakona Patriot Act, koji je podrazumijevao prisluškivanje američkih građana bez sudskog naloga. U listopadu 2002. godine bio je jedan od 80 demokratskih zastupnika koji su glasali za napad na Irak.

Tokom predsjedničke kampanje Baracka Obame, bio je jedan od njegovih pratilaca i pojavljivao se na skoro svim skupovima podrške. Podržao je i Obaminu odluku 2012. godine o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana izjavivši kako „su američki vojnici obavili sjajan posao u toj zemlji“.William Mac Thornberry je sedam godina stariji od Smitha. Rođen je 15. jula 1958. godine u Cladernonu u Texasu. Član Kongresa je od 1995. godine, a dolazi iz najveće izborne jedinice u Texasu, koja se smatra najjačim republikanskim uporištem u SAD-u.

Diplomirao je Historiju umjetnosti na Texas Tech Univerzitetu, a doktorirao je pravo na Pravnoj školi Texas Univerziteta u Austinu. Prije nego što je izabran u Kongres radio je u timu nekoliko republikanskih kongresmena, a obavljao je dužnost zamjenika pomoćnika državnog tajnika z zakonodavne poslove u mandatu predsjednika Ronalda Reagana. Trenutno je član Vijeća za vanjsku suradnju.

Američki mediji ga opisuju kao republikanskog tvrdolinijaša. Thornberry smatra da je zaštita Amerike najvažnija stvar za američku vladu, te da je od prioritetnog značaja braniti nacionalne američke interese bilo gdje u svijetu.

Dakle, iako dolaze iz različitih stranaka, Smith i Thorberry drže istu stranu kada su u pitanju odbrana i vanjski interesi SAD-a. Nisu ljudi koji se prečesto pojavljuju na televiziji, ali ih mediji uvažavaju i smatraju zastupnicima čija riječ se u Kongresu itekako poštuje.

Njihovo mišljenje uvažavali su svi predsjednici SAD-a od Clintona, preko Busha, Obame, pa do Trumpa.  Zakon koji su njih dvojica predložila, a u kojem se spominje i veća suradnja s BiH, potvrđuje da SAD još uvijek nisu digle ruke od BiH i da im je stalo do napretka na ovim prostorima.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});