fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Je li na pomolu novi sukob Izetbegovića i Radončića?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Prodajom državnog kapitala u FDS-u bavit ćemo se drugom prilikom, a nas ovdje zanima da li je istup Radončića i njegovog SBB-a znak da su narušeni odnosi unutar vladajuće bošnjačke koalicije.

Zbilja je zbunjujuće da jedna članica vladajuće koalicije javno proziva drugu za nešto što su inače mogli raspraviti na redovnim sjednicama Federalne vlade i sastancima stranačkih delegacija.

No, SBB i Radončić krenuli su drugim, za sebe vjerojatno korisnijim putem: prvo su problem otvorili izvan, a tek potom u institucijama u čijem radu sudjeluju i u rukama imaju sve potrebne mehanizme za rješavanje nastalih nesuglasica.

Je li to znak da je poljuljano povjerenje između Izetbegovića i Radončića, odnosno između SDA i SBB-a? Je li to uvod u ozbiljniju krizu unutar bošnjačkog saveza koji je od uspostave do sada funkcionirao skoro besprijekorno, uz puni međusobni respekt i uvažavanje? Je li na pomolu repriza ranijeg sukoba Izetbegovića i Radončića zbog kojeg su ne samo Bošnjaci nego i cijela država platili visoku cijenu u vidu gubitka vjerodostojnosti, dragocjenog vremena i ni u što potrošene nacionalne energije?

U vrhu SDA ne vide Radončićev istup kao nagovještaj ozbiljnije krize u funkcioniranju bošnjačkog saveza, nego kao odraz demokratičnosti unutar saveza da se iznose i zastupaju različita politička stajališta. Tvrde da su odnosi između dvije stranke dobri i stabilni na svim razinama vlasti i da će tako i ostati bez obzira na pojedinačna soliranja.

Sugovornik Slobodne Bosne iz vrha SDA smatra da će sličnih istupa SBB-a vjerojatno biti još više kako se približava izborna kampanja za lokalne izbore. Istina, SDA i SBB u svim općinama izlaze s jednim, zajedničkim kandidatom za općinskog načelnika, no u svim općinama izlaze s odvojenim listama za općinska vijeća, pa će u prvi plan izbiti stranački a ne koalicioni interesi.

„Ali, ipak sam uvjeren da će kampanja za lokalne izbore, barem kada su u pitanju SDA i SBB, biti korektnija nego ikada do sada, što ne znači da će izostati i pokoja međusobna optužba“, kaže naš sugovornik iz SDA.

U SBB-u za sada mudro šute, ne žele ni demantirati ni potvrditi čaršijska nagađanja o početku sukoba sa SDA. Njima nesumnjivo ide u prilog sukob sa SDA, makar bio i fingiran, kako bi sačuvali politički subjektivitet i na lokalnim izborima pokazali da nisu samo puki i bezlični privjesak u aktualnoj vlasti u kojoj ključne poluge ipak drži SDA.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});