fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jedino HDZ-u ne odgovara rješenje o popunjavanju Doma naroda koje je utvrđeno Ustavom FBiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Članovi Venecijanske komisije detektirali su pravni okvir u kojem bi se političke stranke trebale kretati prilikom donošenja zakonskih rješenja za izlazak iz krize koja je nastala izmjenama Izbornog zakona BiH.

Jasno je kako se izmjene Izbornog zakona mogu provoditi samo u kontekstu popune Doma naroda FBiH i da nema izmjena u smislu izbora članova Predsjedništva, na čemu je insistirao HDZ.

Ovakav okvir ne sviđa se HDZ-u, jer je krajnji cilj primijeniti sve i na izbor Predsjedništva BiH!? Upravo zbog toga Lidija Bradara (HDZ) odmah poručuje kako Venecijanska komisija ima savjetodavnu ulogu, te ne pristaju ni na preporuke da se preko federalnog zakona može riješiti presuda u slučaju apelacije Bože Ljubića, piše Novinska Agencija Patria.

Jedino HDZ-u od svih stranaka učesnica u razgovorima ne odgovaraju savjeti stručnjaka Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija se tijekom sastanka s bh. strankama osvrnula i na svoje mišljenje koje su dali 2016. godine prilikom kojeg su jasno kazali kako je izborni sistem riješen Ustavom FBiH u skladu sa europskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbornog zakonodavstva.

U mišljenju koje je poslano Ustavnom sudu BiH kaže se kako Venecijanska komisija na kraju zaključuje da se „čini kako je sistem prema Ustavu Federacije u skladu sa europskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbora, a budući da Izborni zakon namjerava provesti u djelo relevantne odredbe Ustava Federacije, također se čini kako je sistem u skladu i sa ovim standardima“.

– Prema mišljenju Venecijanske komisije, čini se kako  Izborni zakon samo „uveličava“ odstupanja od onoga što je „proporcionalnost“ koju naređuje Ustav Federacije u raspodjeli mjesta u Domu naroda, međutim, može se predvidjeti rješenje kojim bi se odredba Izbornog zakona („Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“) tumačila onako kako je formulirana u Ustavu Federacije („ U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svake Županije koji imaju jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“) – navodi se u mišljenju Venecijanske komisije.

Pojasnio je to i Zoran Mikulić (SDP) te je istaknuo da su principi utvrđeni Ustavom FBiH.

„Niti državni niti federalni zakon ne smiju odstupati od Ustava. Ustavom se utvrđuje društveno uređenje i principi od kojih se ne smije odstupati, bio to državni ili federalni zakon“ – kazao je Mikulić.

Presuda Ustavnog suda je ukinula imperativnu odredbu iz Izbornog zakona koja kaže da mora biti po jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda iz svake županijske skupštine, a odredba Ustava FBiH nije imperativna već alternativna, koja kaže da se bira po jedan član iz svakog konstitutivnog naroda ukoliko jedan takav postoji, odnosno ukoliko je izabran u Skupštinu.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});