fbpx

Jeste li znali po kojoj je cijeni Dragan Čović prodavao “granate” Anti Jelaviću?

Autor: I. Jurić

MOSTAR - Nekadašnji mostarski politički tjednik "Direkt" svojevremeno je uz pomoć samog obavještajnog vrha Republike Hrvatske došao u posjed ekskluzivnog kupoprodajnog ugovora o prodaji famoznih granata i ostalog oružja za vojne potrebe koje je trebala napraviti vojna industrija "Soko", a kojom je tada rukovodio mr. Dragan Čović (doktor i akademik će postati dosta kasnije).

Ugovore pod oznakom i brojem PV95300 i PV96002 sklopili su “SOKO” Zrakoplovna industrija Mostar kojeg je zastupao generalni direktor mr. Dragan Čović, dipl. ing. strojarstva, s jedne, te s druge strane HR Herceg-Bosna, Ministarstvo obrane, kojeg je zastupao pomoćnik ministra general-bojnik Ante Jelavić. Oba su ugovora, naravno, bila označena sa “STROGO POVJERLJIVO” i dio su strogo čuvanih vojnih tajni.

draganfiles m 30092015 1

Stoga, u članku 10, obaju ugovora pod egidom MJERE SIGURNOSTI i stoje sljedeće stavke: 10.1. Podaci iz ovog ugovora i njegovih aneksa (naziv sredstva, tip, količina, dokumentacija, rokovi, oprema, cijena, distribucija, kupac i ostalo) i sva korespondencija smatraju se tajnom u smislu zakonskih rješenja o zaštiti podataka u HR H-B HVO. 10.2. Ugovor, prilozi, aneksi i korespondencija obavezno se čuvaju na posebnom mjestu koje garantira sigurnost podataka, a sa njima mogu biti upoznata samo lica koja neposredno rade na realizaciji Ugovora. 10.3. Isporučitelj će se u korespondenciji koristiti isključivo brojem Ugovora. Te posljednji stavak 10.4. – Sva korespondencija vodit će se pismenim putem i jedino je mjerilo za tumačenje odredbi ovog Ugovora.

No, kako svaka “strogo čuvana tajna” ima svoj rok trajanja tako je i ova ugledala svjetlo dana i mogućnost da svekolika javnost bude upoznata s fiktivnim granatama koje nikad nisu ni napravljene. Što se konkretizira u tim famoznim ugovorima? Ugovor pod oznakom PV96002 precizira isporuku 10 000 (deset tisuća) 128-milimetarskih raketa M91 po cijeni od 690 DM po komadu što iznosi 6 milijuna i 900 tisuća maraka!

draganfiles m 30092015 4

Ono što je najzanimljivije u cijelom ugovoru jest to da u članku 8. pod egidom PLAĆANJE stoji pod 8.1. da će kupac, tj. Ministarstvo obrane HR Herceg-Bosne, za proizvod iz članka 1. spomenutog ugovora uplatiti Avans – u vrijednosti 15 posto od ukupne vrijednosti Ugovora u roku od 15 dana od dana potpisa istog, a tih 15 posto iznosi 1.035.000,00 DEM (mrvicu više od milijun maraka, onako na “lijepe oči”.

Plaćanje ostatka od 85 posto vrijednosti dogovoreno je sukcesivno, tj. “nakon isporuke”. Iznos avansa na drugom ugovoru pod oznakom PV95300 iznosi 20 posto od ukupnog iznosa, što daje brojku od 826.000 DEM. Iz toga proizlazi da je vrijednost drugog ugovora četiri milijuna i sto trideset tisuća maraka. Proizlazi da je Dragan Čović samo na ime avansa za tobožnju namjensku proizvodnju inkasirao na račun tvrtke SOKO kojoj je bio na čelu nevjerojatnih milijun i osamsto šesdeset i jednu tisuću maraka.

draganfiles m 30092015 6

Svakako je zanimljivo da je sve to rađeno na samom zalasku HR Herceg-Bosne kad je bilo kakva pomisao na raketiranje ili granatiranje bila isključena. Precizirano je, naime, u spomenutom tekstu, da su nadnevci od 18.07.1995. godine. Znamo li da je Washingtonski ugovor potpisan 18.04.1994. a 14.12.1995. i Daytonski sporazum, ne možemo se ni upitati kome su to Čović i ekipa “proizvodili” rakete?

Pitanje je također kako su to Sokolovi virtuozi uspijevali izvesti tolike količine granata, raketa itd. iz prostora Sokola u vremenu kad ni muha nije mogla proći pored SFOR-ovih vojnika? Ukoliko pak ustvrde da su ih uskladištili, kako će odgovoriti na upit gdje su mogli uskladištiti tolike količine oružja?

draganfiles m 30092015 5

Spomenimo da je za ugovore bio zainteresiran i Odjel za kriminal Tužiteljstva BiH jer se radilo o najjačim i neoborivim dokazima o kriminalu Dragana Čovića. Prema svjedočenju Antonija Pehara, jednog od organizatora štrajka u Sokolu 1990. i ’91. na informativni razgovor ga je pozvao “bezbednjak” KOS-a Nikola Marić u ured u kojem je sjedio i Dragan Čović. Nakon podužeg razgovora aktualni predsjednik HDZ-a, Čović, iritiran Peharovom upornošću, uzviknuo je sljedeće: “Misliš da mi ne znamo da iza štrajka stoji HDZ-e?

Dobro, bilo je to vrijeme kada Čović nije bio ni blizu HDZ-a.

Autor: I. Jurić

ZADNJE VIJESTI