fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Još pet državljana Srbije priznalo pokušaj udara u Crnoj Gori

Autor: Republika.info

BEOGRAD - Sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužiteljstvom Crne Gore povodom pokušaja državnog udara potpisalo je još pet državljana Srbije, pišu mediji. Prema tom sporazumu oni su priznali da su dio kriminalne organizacije i provest će po pet mjeseci u zatvoru, piše crnogorska 'Pobjeda'.

Oni su nakon nagodbe sa Tužiteljstvom napustili istražni zatvor u Podgorici i na slobodi su, uz obavezu da do okončanja sudskog postupka ne napuštaju područje Crne Gore.

Sporazum su potpisali Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović, Dejan Stanojević i Milan Dušić, dok su u pritvoru ostali Bratislav Dikić, Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Ivica Matić, navodi podgorički list, a prenosi Slobodna Bosna.

Ranije su to učinili srpski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić, oni su 17. veljače u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije.

Prema njihovim iskazima, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima.

Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog kaznenog djela ‘stvaranje kriminalne organizacije’.

Svjedok suradnik Tužiteljstva je srpski državljanin Aleksandar Sinđelić koji je na slobodi, dok je bivši srpski policajac s Kosova Mirko Velimirović, koji je po navodima Tužiteljstva neposredno uoči izbora 16. listopada otkrio plan grupe, u prosincu prošle godine osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

On je priznao da je kupio oružje na Kosovu, ali da ga je uništio i otkrio policiji planove organizirane grupe.

Pod istragom Specijalnog tužiteljstva za sada je 25 osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Među njima su i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević kojima je Skupština ukinula imunitet i koji su početkom tjedna saslušani u Specijalnom tužiteljstvu.

Za organizatora neuspjelog pokušaja terorizma tužilaštvo je označilo pripadnika ruske vojne obavještajne službe Eduarda Šišmakova, koji je koristio lažni identitet i pasoš sa prezimenom Širokov.

Tužiteljstvo je priopćilo da su u pokušaj terorizma umiješani “ruski državni organi na određenoj razini”, što službena Moskva kategorički negira i optužuje Podgoricu da vodi “antirusku informativnu kampanju”.

Podgorica odbacuje takve navode Moskve, optužuje je da se u kontinuitetu miješa u unutarnje stvari Crne Gore i poziva je na “strpljenje i suzdržanost od neutemeljenih” reakcija. Tužiteljstvo Crne Gore je priopćilo da su u prikupljanju dokaza pomogle službe “partnerskih zemalja”, Velike Britanije i SAD-a.

Više pojedinosti možete pročitati

OVDJE

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});