fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Još uvijek redukacija vode u Sarajevu, građani okrivljuju vlast – pokrenuta procedura za smjenu Hadžića

Autor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Agonija Sarajlija sa vodoopskrbom i dalje traje, samo što se ona još i produbila zbog činjenice da su građani Sarajeva bez vode i više sati u dnevnom terminu.

Nadležni u Sarajevu krive kišu za redukciju vode
Naime, već više od 13 godina Sarajlije su suočene sa konstantnim noćnim redukcijama, da bi posljednjih mjeseci JKP “Vodovod i kanalizacija” građane glavnog grada BiH “počastilo” i dnevnim redukcijama.

Iz ovog poduzeća “Nezavisnim” su kazali da je stanje na izvorištima u hidrološkom smislu i dalje loše, te da se podzemna akumulacija u Sarajevskom polju ni nakon proteklih padavina ne dopunjava u zahtjevnom kapacitetu.

“S obzirom na to da na režim noćne i dnevne vodoopskrbe direktno utječe izdašnost izvorišta, bez obilnijih padavina ne očekujemo značajnije promjene u narednom periodu. Iako tijekom noćnog termina od 23 do šest sati akumuliramo određene količine vode u rezervoare, ali uz smanjenje izdašnosti izvorišta i povećanje potrošnje pogotovo u dane vikenda – iste nisu dovoljne za puni kapacitet rezervoara, a što se najviše odražava na najveće rezervoare u sistemu – Mojmilo, Kobilja glava, te Igman. Iz tog razloga vršimo dnevne preraspodjele raspoloživih količina vode, kao i obaranje tlaka za navedene zone”, kazali su iz ove firme.

S druge strane, građani su ogorčeni i tvrde da razlog nije hidrološka situacija, nego infrastruktura i, kako kažu, bezobrazluk vlasti, te da svatko tko pogleda ceste u Sarajevu može zaključiti da je na njima obilje vode koja ističe iz puknutih cijevi. Zbog ovog problema prije nešto više od 10 dana zasjedala je i Skupština KS. Međutim, situacija je samo primljena k znanju, a nikakve odluke nisu donesene. Iako je Elmedin Konaković, županijski premijer, tada obećao da će smijeniti menadžment, to se još nije dogodilo. “Nezavisne” su na ulici potražile i komentare građana Sarajeva. U Vilsonovom šetališu susreli smo dva umirovljnika, Hasana i Zahida, koji su kazali da su redukcije vode višegodišnji problem, te da bi se ozbiljno trebalo pozabaviti izvorištima, ali i infrastrukturom.

“Tužno je i sramotno da na okolnim brdima, gdje se grade elitne vikendice uvijek ima dovoljno vode i pritisak je odličan, a obična raja pati. To znamo jer se naš dobar prijatelj preselio u kuću na jednom sarajevskom brdu, kupio nešto ovaca i kokoši i kaže da ima vode i da mu je pritisak dobar”, pričaju oni. Sarajka Nermina Ćosić kaže da je odlučila iskazati građansku neposlušnost i da će dva mjeseca kasniti s plaćanjem računa za vodu. Nekoliko nevladinih organizacija predlaže tužbu, neki su i prosvjedovali, a neki aktivisti predlažu i bojkot neplaćanjem računa. Ogorčeni su i poslanici u Skupštini KS koji ne vide način da se situacija poboljša, ali upozoravaju da ne bi bilo dobro da građani krše zakon neplaćanjem računa.

Edin Forto, poslanik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda FBiH iz Naše stranke, kaže da je glavni razlog njegovog uključenja u politiku redukcija vode. Ističe da podržava svaki vid aktivizma građana koji je u skladu sa zakonom. “Građani treba prosvjedovati, pisati peticije, kritizirati putem društvenih mreža, vršiti pritisak na nadležne putem medija, tužbi, ali moraju plaćati račune za uslugu iako je ona loša”, ističe Forto. “Najveći problem Sarajeva nije loša hidrološka situacija kako tvrde iz ‘Vodovoda’, nego loša infrastruktura”, kaže Forto.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini KS, kaže da je vodoopskrba u Sarajevu agonija, te da je aktivizam građana poželjan, ali da nije poželjno kršenje zakona, mada, kako kaže, “Vodovod i kanalizacija” taj zakon konstantno godinama krše, jer ne isporučuju dovoljno vode građanima. “Naplaćuju mnogo – zrak u cijevima. Sramotno je građane ‘bombardirati’ visokim računima i da ih svim sredstvima prisiljavaju da ih plate, a 19 koncesionara u KS duguje milijune”, kaže Marić.

Pokrenuta procedura za smjenu Hadžića

Nezir Hadžić je još direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, ali je pokrenuta zakonska procedura za njegovu smjenu, potvrdio je Damir Saračević, član Nadzornog odbora ovog poduzeća. Pojašnjava da je pokrenuta zakonska procedura smjene Uprave kako i nalaže zakon nakon što Uprava izgubi povjerenje vlasnika, Skupštine KS. Istakao je da je još rano govoriti o smjeni Hadžića sve dok se ne dobiju očitovanja članova Uprave. “Čeka se njihovo mišljenje o svemu tome, o situaciji, o primjedbama Nadzornog odbora, Skupštine i Vlade KS”, rekao je Saračević.

Autor: Nezavisne novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});