fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JOSIP ŠIMIĆ: Dragan Lukač i Zoran Čegar i neuropsihijatrija Vrapče

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - (Ne)moćni direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač već tri godine ne vlada "suvereno" tom institucijom. Uposlenici te Institucije, u kojoj gospoduje "pogrešan čovjek na pravom mjestu", nisu nikad bili nezadovoljniji k'o sada! Svaki akt o istražnim radnjama koji Lukač želi potpisati, prethodno se mora konzultirati s federalnim ministrom MUP-a Aljošom Čamparom (SDA), jer se prije toga mora provjeriti, da potpisani akt o istražnim radnjama ne obuhvaća članove SDA i užeg kolegija te stranke. Ovo stoga i ne čudi, zašto se protiv kriminalaca koji su opljačkali "Hidrogradnju d. d." Sarajevo uz "svesrdan blagoslov" SDA ne vode istražne radnje.

Naravno, Dragan Lukač ništa ne smije potpisati samoincijativno bez znanja federalnog ministra policije Čampare, a ukoliko bi i potpisao neki akt “danas”, potpisani akt nema pravnu snagu, jer je Dragan Lukač već “jučer u penziji”, s obzirom na njegovu nezakonitu vladavinu, tako da na osnovu provjerenih informacija imamo saznanja, da riješenje o umirovljenju Dragana Lukača stoji u ladici ministra Čampare, samo je pitanje upisa datuma “kada” Lukač ide u penziju!

Između Lukača i SDA vlada obostrano zadovoljstvo: s jedne strane, stranci odgovara takav jedan “potrčko” i poslušnik, a s druge strane, lakše je i dalje kao direktor FUP-a izvršavati stranačke naredbe i primati plaću od 5 tisuća KM, uključujući i pratnju, nego primati penziju od 2 tisuće KM! I pored privilegija koje Dragan Lukač uživa i policijske zaštite, čudi prije svega njegov strah da javno izađe pred kamere i kaže koju riječ o (ne)razjašnjenim ubojstvima u Sarajevu, kao npr. o Taibu Torlakoviću kojeg su toga jutra u zrak digli Darko Elez i Đorđe Ždrale, kako je službeno i zavedeno u policiji! Čemu šutnja?!

Sličniji sličnoga prepoznaje

Pored toga, Dragan Lukač kako bi učvrstio svoju fotelju, ogradio se sebi sličnim – opsesivno-kompulzivnim osobama s visokim stupnjem poremećaja. Jedan od takvih slučajeva jest načelnik Obavještajnog sektora FUP-a Zoran Čegar, kojemu je 10. 1. 1997. godine u zagrebačkoj psihijatrijskoj bolnici Vrapče dijagnosticiran PTSP jakog intenziteta.

Zoran Čegar je osoba uz koju se desetljećima vežu brojne koruptivne afere i kontroverzni slučajevi s kriminogenim epitetom. Nije nikakva tajna da je 2010. “samoincijativno” otišao u penziju zbog PTSP-ija, ali zahvaljujući Draganu Lukaču, Čegar dolazi ponovo u novom “rehabilitiranom stilu” u izdanju “novog kriminalca”. Podsjećanja radi, 2013. bilo je raspisano tesitiranje za načelnika Obavještajnog sektora FUP-a. Najbolji rezultat ostvario je Aldin Sinanović, dok je na posljednjem mjestu bio kontroverzni Zoran Čegar sa srozanim moralnim i policijskim kvalitetama, favorit Dragana Lukača.

Unatoč lošim rezultatima tesitiranja, to nije zasmetalo Draganu Lukaču da na čelo Obavještajnog sektora postavi ološa i reketaša Zorana Čegara, pritom je Lukač svoju odluku obrazložio tvrdnjom da “to mjesto treba da pripadne Hrvatu” i predsjedniku Komisije za izbor je zabranio da javno objavi rezultate, a sve s ciljem, da se od uposlenika te Institucije i javnosti sakrije činjenica, da se na čelu najmoćnije pozicije u FUP-u nalazi “invalid u glavu”, kako mu je i dokumentirano u neuropsihijatrijskom nalazu.

Evo i zašto!

Naime, Zoran Čegar je 2006. godine bio ozbiljan predmet kriminalističke istrage koju je protiv njega tada proveo Sektor kriminalističke policije FUP-a. Prema operativnim podacima do kojih su došli pripadnici FUP-a, Zoran Čegar je u periodu od 2002. – 2005. godine zloupotrijebio svoj položaj, na taj način, što je na području Srednje Bosne, kao i Hercegovine ucjenjivao poslovne ljude i direktore poduzeća, tako što je od njih uzimao mito, a zazuvrat im obećavao da antikorupcijski tim FUP-a neće ni “omirisati” njihove Urede, budući da se Čegar vratio u FUP 2001. godine. Pa tako, imamo slučaj Zvonka Matijaša, većinskog vlasnika “Elektrogrupe”, od kojeg je “Zoran Čegar uzeo mito od 42 tisuće eura” – stoji u izjvi Zvonka Matijaša pripadnicima FUP-a. Čegar je tako ucjenjivao i Svetomira Gadžu, vlasnika firme “Eurobenz” iz Sovića. Tako je od Svetomira Gadže Čegar tražio 50 tisuća KM…

Pored zlouporabe službenog položaja, uzimanja mita i reketarenja koja je provodio Zoran Čegar, pripadnici FUP-a su se potrudili da isprovjeravaju njegova “navodna” ratna priznanja, k tomu ne smijemo izostaviti, da je Zoran Čegar izvršio promjenu identiteta u Australiji, gdje posjeduje putovnicu na ime Tommy Brown. Zašto je izvršio promjenu identiteta samo će Zoranu Čegaru ostati poznato!

U sprovedenim istražnim radnjama, utvrđeno je da se ime Zorana Čegara ne nalazi u službenoj službenoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova R BiH “Zlatne policijske zvijezde”! Nakon uspješno sprovedenih istražnih radnji, pripadnici FUP-a su sačinili službenu zabilješku i cijeli slučaj proslijedili Tužiteljstvu BiH i glavnom federalnom tužitelju. Krivični postupak nikad nije pokrenut, a cijeli slučaj se nalazi sada na Tužiteljstvu KS. Ovo stoga i ne čudi, kad se uzme u obzir da je prije tri dana protiv bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Nives Kanevčev, a danas državne tužiteljice pokrenut disciplinski postupak zbog toga što je preko 100 predmeta “tutnula” u ladicu.

Bit će da se Tužiteljstvo povodi za onom izrekom “za budale nema suda”! Čegaru je PTSP dijagnosticiran 1997. godine u otpusnici zagrebačke psihijatrijske bolnice Vrapče od 10. siječnja 1997. godine. U nalazu psihologa stoji da su kod pacijenta prisutni elementi PTSP-a. „Prisvjestan, inpulzivan, mrzovoljan, razdražljiv, sada se ne javljaju obmane čula, iste ne nalazimo, naglašeno psihosomatiziran sa sniženim frustracijskim pragom na toleranciju“, stoji u nalazu psihologa psihijatrijske bolnice Vrapče.

Tu je prije svega i njegov “prenapuhani” somatski invaliditet, gdje je riješenjem liječničke komisije iz listopada 2006. godine Čegar proglašen 80-postotnim invalidom i to po osnovu ranjavanja koje se desilo 29. lipnja 1992. godine i kasnijeg obolijevenja od PTSP-a. Naime, u posjedu smo nalaza i mišljenja Liječničke komisije za medicinsko vještačenje u postupku po zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite prema kojem je „pacijentu u glavu“ Zoranu Čegaru početkom veljače 2013. godine stupanj invalidnosti s dotadašnjih 80% smanjen na 50%. Treba li napomenuti da se ovo događalo iste godine kada je trebao biti imenovan za načelnika Obavještajnog sektora FUP-a!

Zoran Čegar se sada nalazi na čelu Sektora uniformirane policije u FUP-u, čiji je zadatak osiguravanje ličnosti na području F BiH, sprovođenje operativnih akcija koja uključuju hapšenja, pretrese…

Stoga, upozoravamo one, koji se zamjere Zoranu Čegaru, da se dobro čuvaju s obzirom na njegovo psihičko oboljenje, kako “impulzivno” od strane Sektora kojim zapovjeda ne bi bili napunjeni olovom!

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});