fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JOSIP ŠIMIĆ: Glavni federalni tužitelj formirao krivični predmet protiv Dalide Burzić i dr.

Autor: Josip Šimić

ZENICA - Glavni federalni tužitelj Federacije Bosne i Hercegovine Zdravko Knežević potpisao je 21. 06. 2017. godine potrebno Rješenje, kojim je formirao krivični predmet i odredio Tužiteljstvo Zeničko – dobojskog kantona za postupanje u krivičnom predmetu, broj: T11 0 KTA 0002842 17 2, protiv osumnjičenih:

1. Dalide Burzić, kao glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva KS;
2. Aide Topalović, kao zamjenice Glavne tužiteljice KS;
3. Selak Amera i Sulje Klino, kao inspektora MUP-a KS;
4. Jasenka Ružića, kao suca Kantonalnog suda u Sarajevu;
5. Žigović Eldana i Nebojše Glavaša, narkomana i narkodilera;
6. Jasmira Muratovića, kao advokata i ljubavnika DalideBurzić;
7. Muamera Budnje i drugih,

ZBOG:

Krivičnog djela iz člana 340. „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ Krivičnog zakona Federacije BiH.

Glavni federalni tužitelj F BiH Zdravko Knežević, nakon što je zapremio Izvještaj s dokazima i ostalim prilozima o počinjenju krivičnih djela, sačinjen od strane pripadnika Federalne uprave policije, a shodno unaprijed podnesenoj Kaznenoj prijavi protiv gore osumnjičenih lica, donio je Rješenje, kojim je ocjenio, da postoje osnovi sumnje za daljnje postupanje protiv gore osumnjičenih lica.

Navedena lica, po Rješenju Glavnog federalnog tužitelja sumnjiče se, da su počinili više krivičnih djela u sticaju: zloupotreba službenog položaja i ovlasti u sticaju sa krivičnim djelom poticanje na učinjenje krivičnih djela u svezi sa krivičnim djelom davanje lažnog iskaza i krivokletstva, primanje mita i drugih oblika koristi u sticaju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja u svezi sa krivičnim djelom ometanja rada pravde, a sve u svezi i smislu člana 340. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Rješenjem koje je potpisao Glavni federalni tužitelj, u krivičnom predmetu broj: T11 0 KTA 0002842 17 2 od 21. 06. 2017. godine, protiv gore unaprijed navedenih osumnjičenih lica, obuhvaćena su tri velika slučaja: Montirana optužnica Balijagić Faruku i njegovom sinu, zatim slučaj brutalno ubijenog Dženana Memića, te slučaj Muamera Budnje.

U montiranom slučaju i optužnici odvjetniku Faruku Balijagiću, organizirana kriminalna grupa na čelu s Dalidom Burzić je svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama ostvarila već tada sve elemente bića krivičnog djela iz člana 340. Krivičnog zakona F BiH. Tako se Burzićeva u vremenskom periodu od srpnja do rujna 2015. godine u svojstvu glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, udružila sa Suljom Klino i Selak Amerom, kao inspektorima MUP-a KS, te narkomanima i narko dilerima Žigović Eldanom i Nebojšm Glavašem, da istog Balijagić Faruka uhiti i organizira njegovo smaknuće u zatvoru. U cilju ostvarivanja ovih zadataka Burzićeva je Žigović Eldanu osigurala davanje novca preko inspektora Klino Sulje, a što je i vidljivo iz tajnog praćenja i tehničkog snimanja CCR od strane OSA-e, a Nebojši Glavašu odlaganje kazne izvršenja zatvora kod Općinskog suda u Sarajevu, što je također vidljivo iz snimljenih razgovora od strane OSA-e.

Osobito se ovdje ističe slučaj brutalno ubijenog Dženana Memića, gdje je u posljednje vrijeme alarm „zavrištao“ i u Federalnom tužiteljstvu F BiH, nakon brojnih nelogičnosti i svih opstrukcija počinjenih od strane Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu u ovome predmetu.

Slučaju Budnje Muamera toliko je objelodanjen. Protiv njega Sarajevsko tužiteljstvo vodi još jedan krivični predmet, zaveden pod brojem: T 09 0 KT 0095273 15, zbog krivičnog djela „Nasilje u porodici“ u svezi sa krivičnim djelom lakše tjelesne povrede, a kako saznajemo, isti ima i krivičnu prijavu zbog pokušaja ubojstva, podnesenu samo dva mjeseca prije ubojstva Dženana Memića. Iako se radi o hitnosti prirode formiranog krivičnog predmeta iz 2015. godine protiv Muamera Budnje, unatoč svim dostavljenim dokazima Tužiteljstvu KS, protiv istog do danas nema optužnice!

Kad su u pitanju kontroverzni inspektori MUP-a KS Suljo Klino i Selak Amer, protiv istih, formiran je krivični predmet kod Kantonalnog tužiteljstva KS, predmet zaveden pod brojem: T 09 0 KTA 0111001 17, ali kako se radi o „jatacima“ Dalide Burzić, koji su zajedno s istom sudjelovali u montiranju optužnice tuzlanskom odvjetniku Faruku Balijagiću, Burzićeva neće moći istragu protiv inspektora do kraja provesti, jer će je u protivnom inspektori za njezina ne djela „otkucati“!

Podsjećanja radi, već 2010. godine, a što proizlazi iz dopisa dostavljenog nama, broj dopisa: A-339/17 od 02. 06. 2017. godine, Glavni federalni tužitelj je dana 19. 11. 2010. godine donio Rješenje kojim je Kantonalno tužiteljstvo Zeničko – dobojskog kantona iz Zenice odredio kao mjesno nadležno tužiteljstvo za postupanje, a povodom podneska odvjetnika sada osuđenog Muhameda Ali Gašija, koji je tretiran kao kaznena prijava protiv tada sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu DalideBurzić, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo povreda zakona od strane suca i falsificiranje dokumenata.Kako je opće poznata činjenica, da se ovdje radi o organiziranoj kriminalnoj grupi, koja je također van institucionalno moćna, iTužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je krivični predmet, broj: T20 0 KTA 0014035 17 protiv DalideBurzić i dr., gdje se trenutno vodi opsežna istraga.

Iako se DalidaBurzić donedavno u medijima „proslavila“ kao „nemilosrda“ tužiteljica spram organiziranog kriminala u cilju vlastite promidžbe, o njezinim nečasnim radnjama glupko se tek polako, ali sigurno počelo odmotavati, a krivični predmeti protiv Burzićeve nezaustavno „gomilati“. Naš izvor blizak istrazi tvrdi, da je „Dalida Burzić sve već spremila za dugogodišnji boravak u Kazneno-popravnom zavodu ženskog tipa u Tuzli“, te da „posljednjih dana po Sarajevu „krstari“ sa svojim autom, panično poziva određene ljude, osvetoljubivo se interesira, tko je propjevao i dokaze dao o njezinoj gorkoj prošlosti, nečasnim i kriminalnim radnjama, koji tužitelj se usudio uzeti u rad predmete protiv nje…“!

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});