fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kada su pare u pitanju Dodiku ne smeta „prenos nadležnosti na nivo BiH“!?

Autor: slobodna bosna

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer kako smatra da nije dobro što je Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela odluku o likvidaciji Banke Srpske, jer je i s Međunarodnim monetarnim fondom dogovarana njena rekonstrukcija. Agencija je, kaže, drugačije odlučila, što pokazuje da je ta institucija „nezavisna u svom radu“!?

Nakon odluke o likvidaciji, žali što će bez posla ostati radnici te banke. Dodik tvrdi da Banka Srpske ima dovoljno plasmana koji će sada biti naplaćeni da bi se depozitarima vratio novac, a nije upitna ni štednja građana. Tvrdi da će novac Agenciji za osiguranje depozita BiH, koja će “pokriti” iznose do 50.000 KM, biti vraćen, nakon naplate kredita i prodaje imovine Banke.

Bilo je, kaže, pokušaja da se ta banka privatizira, ali su oni propali zbog opstrukcije.
Ranije je iz Vlade Republike Srpske lansirana vijest da vlasnik Banke Srpske (dakle Vlada Republike Srpske) „čini sve kako bi izbjegla stečaj i likvidaciju banke, na čemu navodno insistira MMF koji se „oštro protivi državnom kapitalu u bankarskom sektoru“.

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan investment banke, u novembru je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milijuna KM.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, situacija oko Banke Srpske izgleda bitno drukčije. Predstavnici MMF-a ni na jednom sastanku nisu izričito spominjali Banku Srpske, niti su tražili njenu likvidaciju jer se navodno protive državnom kapitalu u bankarskom sektoru. Jer, da se MMF protivi “državnom kapitalu u bankarskom sektoru”, kako su ranije tvrdili u Vladi Republike Srpske, onda bi zahtijevao likvidaciju svih banaka u BiH koje su u vlasništvu države a ne samo Banke Srpske!

Priča kako MMF traži likvidaciju Banke Srpske, lansirana je iz Vlade Republike Srpske, koja vlastiti neuspjeh pokušava prikriti nepostojećim zahtjevom MMF-a. Prava je istina da MMF traži da se iz bankarskog sektora eliminiraju sve problematične banke, bez obzira bile one u privatnim rukama (primjer Bobar banke) ili u državnim rukama (primjer Banke Srpske). Banke moraju biti zdrave, pouzdane i stabilne, i pravo je pitanje je li Vlada Željke Cvijanović uopće željela “ozdraviti” Banku Srpske ili ju je namjerno gurnula u likvidaciju računajući da će značajan dio gubitka (oko 55 milijuna KM) pokriti državna Agencije za osiguranje depozita.

Podsjećamo, ova Agencija prikuplja novac iz cijele BiH, a to znači da će glavninu troškova nastalih likvidacijom Banke Srpske platiti Federacija BiH, kao što je to već ranije urađeno u slučaju propale Bobar banke.

Dodikov navod da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske samostalno odlučila pokrenuti likvidaciju u Banci Srpske, usprkos navodnom protivljenju Vlade Republike Srpske kao većinskog vlasnika kapitala, potpuno je besmislen budući da svi zakonski propisi garantiraju da vlasnik upravlja svojim kapitalom. Dakle, Vlada Republike Srpske kao vlasnik kapitala mogla je, da je željela, sanirati Banku Srpske i osposobiti je za dalji rad ili je pak mogla raspisati tender za njenu prodaju i pripajanje nekoj drugoj banci.

No, izabrala je treće rješenje: dopustila je likvidaciju banke kako bi se golemi dio nastalog gubitka nadoknadio iz državnog fonda Agencije za osiguranje depozita.

Dodiku u konkretnom slučaju očito ne smeta „prenos nadležnosti s entiteta na državu“ jer će na ovom “prenosu” Republika Srpska zaraditi desetine miliona KM koje će se preliti iz Federacije BiH u Republiku Srpsku.

Naime, ranija likvidacija Bobar banke i aktualna likvidacija Banke Srpske, Federaciju BiH će koštati oko 110 milijuna KM!

Autor: slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});