fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako je Fuad Kasumović lošim rukopisom “sakrio” dva milijuna KM imovine

Autor: Birn

SARAJEVO - Uposlenici Centralne izborne komisije (CIK) nisu mogli pročitati rukopis zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića pa su detalji njegove imovine vrijedne gotovo dva milijuna maraka ostali skriveni od javnosti – jedan je od primjera iz imovinskih kartona lokalnih dužnosnika objavljenih ovog tjedna .

Uz rubrike “kuća” i “poslovni prostori”, vrijednosti 900.000 maraka, napisano je samo “nečitljivo”, kao što je slučaj i sa milijun maraka vrijednom stavkom “drugo” u izjavi o imovinskom stanju gradonačelnika Zenice.

Detalji o dionicama vrijednim 20.000 konvertibilnih maraka (KM) i 210.000 KM na računu Kasumovićeve supruge također su “nečitljivi”, a detalji o stanu, poslovnom prostoru i zemljištu vrijednim više od pola milijuna maraka nisu ni upisani, piše Birn.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić objašnjava da Komisija “ne može ulaziti u sadržaj podataka”.

-Ovo što je navedeno na našoj stranici kao ‘nečitljivo’, ono je ‘nečitljivo’ za našeg službenika koji je unosio podatak, s tim da svako može ostvariti uvid u taj podatak, i možda će to vama biti razumljivo, ili eventualno kontaktirati gospodina o kojem govorite da vam to nečitljivo pojasni – kaže Pirić i objašnjava da se kartoni postavljaju na stranicu da, “između ostalog, i novinari to sve istražuju”.

U priopćenju CIK-a o objavi izjava o imovinskom stanju se navodi da je Komisija prošle godine predstavila “novu aplikaciju za unos podataka iz obrazaca o imovinskom stanju”.

Imovinski kartoni su sada u elektronskoj formi i javnost ne može vidjeti originalne kartone koje i dalje rukom popunjavaju načelnici.

-Unos podataka je rađen ručno, tako da nije isključena mogućnost postojanja greške – navodi se upriopćenju CIK-a i dodaje kako će Komisija “nastojati da u budućnosti omogući elektronsku dostavu podataka koji će, kao takvi, moći biti objavljeni na web stranici”.

Iz CIK-a ističu da su u novim kartonima “isključeni zaštićeni lični podaci”. CIK je 2011. godine sa svoje stranice uklonio imovinske kartone političara nakon odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka o ličnim podacima u izjavama. Podaci o imovini su od tada bili dostupni samo na uvid u prostorijama CIK-a.

U decembru 2017., Centralna izborna komisija BiH je objavila Izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika na Općim izborima 2014. godine.

Među njima je i imovinski karton Mirsada Kukića, poslanika u Parlamentu Federacije BiH kome se trenutno sudi u Sarajevu zbog optužbi za nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja u “Elektroprivredi BiH”. Detalji o Kukićevim dionicama vrijednim 3.000 KM također su ostali nečitljivi.

U istom kompletu kartona nečitljivi su ostali model automobila kantonalnog poslanika Jose Markovića, kao i porijeklo naknade poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Duška Ivića.

Ilidžanski načelnik Senaid Memić nije se trudio opisivati svoju više od 400.000 KM vrijednu imovinu. Polja uz “kuću”, “zemljište” i “vozilo” je ostavio praznima.

Isto je uradio i načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović navodeći svoju imovinu vrijednu točno milijun maraka.

Načelnik Šipova Milan Kovač također je ostavio praznima opise svoje imovine vrijedne više od deset milijuna KM.

-Vlasnik sam četiri poduzeća, firme sa sjedištem u BiH, od kojih su tri d.o.o., a jedna a.d., nije mi poznata vrijednost akcija – napisao je Kovač u dodatnom opisu svoje imovine.

Funkcioneri podatke u obrazac CIK-a i dalje uglavnom unose olovkom, objašnjava Pirić, a onda te podatke u bazu Komisije unosi jedna osoba.

-Neki ga popune elektronski pa ga isprintaju i potpišu i onda dostave, a neki jednostavno isprintaju i ručno popunjavaju – kaže Pirić.

Po Izbornom zakonu BiH, CIK nema obavezu da provjerava podatke.

-Samo imamo obavezu da ih učinimo dostupnim javnosti. Njihova je odluka što će unijeti. Mi možemo jedino da izreknemo sankciju ukoliko uopće ne dostavi izjavu o imovnom stanju – kaže Pirić.

Bivši član CIK-a Vehid Šehić, danas član Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, koja nadzire ispravnost izbora, kaže da sadržaj imovinskih kartona ne može biti odgovornost CIK-a.

-Svaki kandidat je dužan da popuni imovinski karton u skladu sa stvarnim stanjem, ali mi smo svjedoci da se to ne radi – kaže Šehić i dodaje da je “problem što i to treba urediti na drugi način i predvidjeti da oni odgovaraju krivično, materijalno i moralno za točnost tih podataka”, i da su kandidati odgovorni da izjava bude napisana čitko.

Javno objavljivanje podataka je samo “dobar početak”, dodaje Šehić.

 

Autor: Birn
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});