fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako su Novalić i Milićević dijelili novac?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Od novca koji bi trebao biti korišten za, primjerice pomoć kod prirodnih katastrofa ili izvanrednih situacija, financirani kulturni i medijski događaji, festivali itd.

Prema Zakonu o izvršenju proračuna FBiH iz sredstava tekućih rezervi se podmiruju nepredviđeni proračunski izdaci i sredstva za krizne situacije, no federalna vlast, kao i ostale u državi, godinama ovu stavku koriste za financiranje svojih stranačkih kolega, raznih manifestacija, te projekata za koje šira javnost uopće i ne zna.

Izvješće o utrošku tekućih rezervi Vlade FBiH, te premijera Fadila Novalića i dva dopremijera Jelke Milićević i Veska Drljače, za prvih šest mjeseci prošle godine također pokazuju kako se novac izdvaja, ne za nepredviđene slučajeve, već manifestacije i projekte koje organiziraju pojedinci ili privatna poduzeća.

Na idućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH razmatrat će se Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava, iz tekuće rezerve proračuna FBiH za 2016. i rješenja premijera i zamjenika premijera o izdvajanjima ovih sredstava za šest mjeseci 2016.

Drljača skroman

Premijer Novalić je, kako piše u izvješću, na raspolaganju u prošloj godini na stavki tekućih rezervi svoga ureda, za čije isplate donosi on sam odluku, imao 75.000 maraka. U prvih pola godine je potrošio 28.500 maraka. Od toga iznosa dijeljen je novac za liječenje pojedinaca, školske programe, udruge, sportskim kolektivima, studentima za sudjelovanje u natjecanjima, ekološkim pokretima, Eurosongu, te pojedinim medijskim kućama.

Dopremijeri su na raspolaganju imali 40.000 maraka. Ministar rada i socijalne skrbi koji ujedno obavlja i funkciju dopremijera Vesko Drljača, nije trošio novac sa ove stavke u prvih šest mjeseci 2016. tek je odobrio isplatu 3.000 maraka na ime financijske podrške za realizaciju projekta sanacije klizišta jednom ekološkom udruženju.

S druge strane ministrica financija i dopremijerka Jelka Milićević je za pola godine odobrila 15.000 maraka sa stavke za hitne slučajeve. Tako je od novca koji bi trebao biti korišten za, primjerice pomoć kod prirodnih katastrofa ili izvanrednih situacija, financirano izdavanje Monografije župe Jare, muzički festival i izgradnju spomenika. Ono što je pohvalno kod ministrice Milićević jeste financijska podrška javnoj kuhinji u Banjalučkoj biskupiji.

Podmirena “kultura”

Kada su u pitanju tekuće rezerve Vlade FBiH u prvih šest mjeseci 2016. godine sa ove stavke je izdvojeno 673.540 maraka. Tako su početkom godine izdvojena sredstva od 30.000 maraka za sufinanciranje organiziranja 7. međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business forum 2016. godine. Vlada je iz Tekuće rezerve u prošloj godini financirala i kulturne manifestacije. Tako je 15.000 maraka izdvojeno za Balet fest, 110.000 za Večernjakov pečat, 15.000 za BNP Zenica, 65.000 za MESS, 100.000 za Sarajevo film festival, 70.000 za East west centar Sarajevo, 40.000 za Mostarsko proljeće i 15.000 za SVEM. Dali su i 4.000 za nabavku antivirus programa, 95.000 u svrhu korištenja moderne IT tehnologije u šumarstvu, više od 26 tisuća za plaćanje kazne po osnovu rješenja Konkurencijskog vijeća za Sanasu, 50.000 kao podrška Američko-Bosanskoj fondaciji, tisuće maraka su utrošene za otvaranje stečaja u državnim tvrtkama itd.

Podsjetimo kako se po zakonu sredstva tekuće rezerve, planirana u proračunu, koriste za nepredviđene namjene, za koje u proračunu nisu planirana sredstva ili za namjene za koje se tokom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva, jer ih pri planiranju proračuna nije bilo moguće predvidjeti. Skoro sve gore navedene stavke po ovome su nezakonito raspoređene.

Posebno se ovo odnosi na financiranje takozvanih kulturnih manifestacija jer su ova sredstva prvobitno trebala biti isplaćena iz Ministarstva kulture i sporta, no zbog političkog nesporazuma i dodjeljivanja sredstava “po babi i stričevima” došlo je do javne pobune zbog visine dodijeljenih sredstava, a nakon toga i žalbi. Tako je Vlada na koncu, uzela stvar u svoje ruke i od novca koji je namijenjen za hitne slučajeve financirala filmske festivale i medijske događaje. Na ovakve pojave godinama upozoravaju i federalni i državni revizori, no bezuspješno.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});